fallback

Ще се стигне ли до спиране на газовите доставки от Русия за Европа?

Ако има прекъсване, то ще продължи няколко седмици, но ще причини сериозни проблеми в Централна и Източна Европа, според експерт

21:40 | 01.05.14 г. 6

"В краткосрочен план Русия ще спре газовите доставки за Европа и това ще бъде проблем", прогнозира пред Bulgaria On Air проф. Йонас Пук, ръководител на Департамента по енергийна политика във Виенския университет по бизнес и икономика.

Според него подобна ситуация няма да продължи дълго. Прекъсването най-вероятно ще трае  няколко седмици, но ще причини големи проблеми на Централна и Източна Европа, смята проф. Пук.

„Ние имаме енергийни резерви благодарение на програмата на Европейския съюз (ЕС) за енергийна сигурност, която за всяка страна е различна. Не можем да живеем постоянно без руския газ - затова Русия определено влияе върху ЕС и икономическата ситуация. Но от друга страна и Русия не може без доставките си към Европа, защото ще загубят много пари – милиарди, и то за съвсем кратко време. Така че има някакъв баланс. Не е в техен интерес да спират газовите доставки или пък ние да спрем газовите доставки от Русия“, коментира още професорът.

Неговата прогноза е, че до мащабни военни действия, в които да бъдат въвлечени други страни, няма да се стигне.

За руско-украинската криза и как тя ще се отрази на Европейския съюз – вижте тук разговора на Петко Трухчев с проф. Йонас Пук от Виена.

Цялото интервю ще бъде излъчено и в предаването „Брюксел 1“ с водещ Милена Милотинова в събота – 3 май, от 18 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:44 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още