fallback

Moody's повиши перспективата пред гръцките банки

S&P понижи перспективата за 15 европейски банки заради новите правила за закриване на затруднени финансови институции

10:06 | 30.04.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Moody's Investors Service повиши перспективата пред гръцката банкова система от негативна до стабилна заради очакванията за връщането към ръст на икономиката на Гърция през 2014 – 2015 г. след шест години на спад, съобщава рейтинговата агенция.

„Същественото икономическо възстановяване, заедно с рекапитализацията на банките в Гърция и възобновения им достъп до междубанково финансиране и международните пазари, допълнително ще облекчи натиска върху системата“, посочва рейтинговата агенция.

Оценката отразява и очакваното влошаване на качеството на банковите активи и капитала през тази година, но ръстът на проблемните кредити ще бъде със значително по-слаби темпове, допълва се в становището на рейтинговата агенция.

Moody's смята, че въпреки слабото вътрешно търсене на фона на свиването на доходите и високата безработица средата, в която оперират гръцките банки, значително ще се подобри.

Агенцията очаква реалният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция да достигне 0,3% през тази и 1,2% през следващата година благодарение на туризма и износа. „Структурните реформи успешно трансформират Гърция в по-конкурентоспособна, експортно ориентирана икономика, а не в икономика, водена от потреблението“, посочва се в становището.

„Въпреки все още слабите пазар на труда и вътрешно търсене, смятаме, че растежът на БВП ще създаде по-устойчиви възможности за банковия бизнес, а икономиите от мащаба и консолидацията на сектора през 2012-2013 г. ще подобрят позициите на банките“, пише още в доклада.

Moody's очаква значително подобрение на рентабилността на гръцките банки през 2015 г. През тази година обаче финансовите институции в южната ни съседка се очаква да останат губещи заради все още нарастващите провизии срещу проблемните кредити.

Агенцията прогнозира, че проблемните кредити ще достигнат към края на годината най-високото си равнище – около 37% от общия обем на кредитите.

Агенцията освен това очаква, че гръцките банки ще имат нужда от около 7,5 млрд. евро допълнителен капитал заради продължаващия ръст на проблемните кредити и провизиите. Капиталът може да бъде осигурен от специалния държавен фонд за рекапитализация на банките, но най-вероятно финансовите институции ще си го осигурят от частни инвеститори.

Междувременно Standard & Poors (S&P) понижи перспективите пред рейтингите на 15 европейски банки, включително Barclays, Credit Suisse и Deutsche Bank, след като европейските законодатели постигнаха споразумение за правната рамка, с която правителствата може и да не спасяват банки, съобщава Ройтерс.

Европейският парламент (ЕП) прие този месец ново законодателство, което улеснява закриването на проблемните банки и намалява разходите на данъкоплатците за спасяването на затруднени финансови институции.

Според рейтинговата агенция извънредната правителствена помощ за спасените банки ще намалее, след като регулаторите приложат реформата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:03 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още