fallback

Европейските борси разшириха печалбите си въпреки колебливите данни от Острова

Новините от корпоративния сектор успяха да надделеят над продължаващите опасения около бъдещето на Украйна

19:03 | 29.04.14 г.

Европейските акции приключиха търговията във вторник с повишения въпреки по-слабите от прогнозираното икономически данни от една от най-големите икономики на континента – Великобритания.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 отчете втората си поредна сесия на растеж, добавяйки 1,18% до 1 352,06 пункта.

В Лондон FTSE 100 cе разшири с 0,81% до 6 754,77 пункта. Германският DAX от своя страна добави 1,37% до 9 575,90 пункта.

Френският CAC 40 набъбна до 4 491,16 пункта, разширявайки се с 0,69%. В Испания пък IBEX 35 се покачи с 1,27% до 10 452,50 пункта.

Акциите на Nokia поскъпнаха с 1,9%, след като дружеството отчете обещаващо покачване на печалбата в своето подразделение за бизнес мрежи – новото водещо звено на финландския производител след продажбата на част от компанията на Microsoft.

Eдна от най-големите банки в Европа – Deutsche Bank АG, представи по-висока от очакваното нетна печалба от 1,08 млрд. евро. Книжата на компанията поскъпнаха с 2,6 на сто.

Петролният гигант BP обяви спад в печалбата през първото тримесечие. Отстъплението е водено от по-високите разходи в търсенето и добива на петрол. Акциите на дружеството поскъпнаха с 1,3 на сто.

Данните от корпоративния сектор успяха да надделеят над продължаващите опасения около бъдещето на Украйна, както и над по-слабите от очакваното данни за икономическия растеж на Обединеното кралство.

Русия е изправена пред 50-процентов шанс да изпадне в рецесия – най-високото равнище от началото на измерването на пазарното доверие от Bloomberg. Според проучване сред икономисти кризата в Украйна е повишила значително риска от реализиране на още санкции спрямо Москва.

Вероятността от изпадане в рецесия на федерацията през следващите 12 месеца се повиши до 50%. Постигнатият резултат е най-високият от първата анкета на Bloomberg по въпроса, датираща от юни 2012 г.

Икономиката на Великобритания е записала ръст от 0,8% през първото тримесечие на 2014 г. спрямо последното на 2013 г. според данните на британския статистически институт. Това е пето поредно тримесечие на ръст за брутния вътрешен продукт на Острова – най-дългият позитивен период от финансовата криза насам.

Растежът е бил малко по-силен в сравнение с повишението, отчетено през последните три месеца на миналата година (0,7%). Икономисти обаче очакваха икономиката да се разшири още повече – с 0,9 на сто.

Финансовият регулатор на Европейския съюз очерта икономическите и финансови шокове, на които кредиторите от еврозоната трябва да отговорят, за да преминат през тазгодишните стрес тестове. Според неблагоприятния сценарий на Европейския банков орган икономиката на евросъюза ще изпадне в рецесия за две години, като се свие с 0,7% през тази и 1,5% през следващата година и нарасне пренебрежително слабо през 2016 г.

Песимистичният сценарий предвижда и колапс на цените на жилищата и акциите, както и ръст на лихвите по правителствените и корпоративните дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още