fallback

АЦБ очаква 1% растеж на британската икономика през първото тримесечие

Централната банка констатира, че икономическо възстановяване става по-балансирано, но се безпокои за дефицита по текущата сметка

17:02 | 23.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Членовете на комитета за монетарна политика на Английската централна банка (АЦБ) са ревизирали нагоре очакванията си за растежа на британската икономика през първото тримесечие до 1%, като очакват през второто тримесечие той да е малко по-нисък, съобщава WBP Online.

Централната банка предвиждаше 0,9% ръст за последното тримесечие на 2013 г., но той се оказа 0,7%.

По време на априлското си заседание комитетът е изразил виждане, че вътрешното икономическо възстановяване става по-балансирано, с известни знаци за пренасочване към инвестициите, като търсенето вероятно ще бъде подкрепено от подобрените бизнес и потребителско доверие и улеснени кредитни условия.

АЦБ изразява безпокойство относно разширяването напоследък на дефицита по текущата сметка до 5,4% от БВП.

На въпросното заседание комитетът е гласувал единодушно с 9 на 0 гласа за запазване на настоящата монетарна политика на централната банка.

Същевременно изследване показа, че оптимизмът сред производителите във Великобритания е нараснал с най-бързото си темпо от 1973 г. насам през първото тримесечие. Проучването на бизнес организацията CBI сред 405 производители в периода 24 март – 9 април е показало, че над 40% от компаниите са по-оптимистично настроени спрямо предходното тримесечие, докато само 8% са с влошени нагласи.

Данни на английската статистика показаха, че данъчните приходи през март са позволили на правителството да заеме по-малко средства през месеца от очакваното. Финансирането е било за 6,7 млрд. паунда спрямо 11,4 млрд. преди година.

Правителството е заело 107,7 млрд. паунда за финансовата година до април спрямо 115,1 млрд. в предходните 12 месеца. Бюджетният дефицит за периода е 107,8 млрд. паунда, като правителството иска да го елиминира до 2017-18 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още