fallback

Италия иска още една година, за да балансира бюджета си

Въпреки сигналите за подем на икономиката през текущата година, възстановяването остава крехко, коментира министърът на икономиката

20:27 | 17.04.14 г.

Италианското правителство уведоми европейските власти, че ще отложи с още една година – до 2016 г., балансирането на бюджета. Това съобщава икономическият министър на страната Пиер Карло Падоан, цитиран от ДПА.

Властите в Рим са взели решението, защото “въпреки сигналите за подем на икономиката през текущата година, възстановяването остава крехко и положението на пазара на труда е тежко”, коментира Падоан.

И двете камари на италианския парламент са гласували резолюции в подкрепа на плановете на правителството.

Миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия се сви с 1,9 на сто, а последните оценки на безработицата сочат, че тя се е повишила до 13% - най-високо ниво от 1977 г. насам, откакто се води статистика. При младежите до 25 години безработицата достига 25%.

Преди встъпването си в длъжност през февруари министър-председателят Матео Ренци разкритикува политиката на Европейския съюз (ЕС) за строги икономии. В бюджетните планове, представени в началото на този месец обаче, правителството му изключи възможността да наруши европейските правила за дефицит под 3% от БВП.

Въпреки това, сега италианският кабинет търси повече време за по-дългосрочните бюджетни цели.

През юли миналата година Европейската комисия (ЕК) призова Италия да постигне целта си за балансиран бюджет още през тази година, припомня информационната агенция. В бюджетните планове от есента обаче предишното правителство заложи като срок 2015 г.

Според прогнозите на властите в Рим бюджетният дефицит на Италия ще се понижи до 0,9% от БВП през 2016 г. от 1,8% през 2015 г. и 2,6% през тази година.

Падоан коментира още, че са необходими и по-меки мерки за икономии в светлината на тежката рецесия, която Италия преживя.

Ако Еврокомисията не одобри искането на Рим, вероятно Италия ще бъде подложена на огромен натиск от Брюксел и други правителства от еврозоната да затегне бюджетната си политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още