fallback

Европейските борси се възстановиха леко от тежките загуби

Търговията на Стария континент остана подвластна на ситуцията в Украйна сигналите от ЕЦБ

19:37 | 14.04.14 г.

Европейските борси се възстановиха от тежките загуби от миналата седмица, затваряйки с леки повишения в понеделник. Ръстовете бяха подкрепени и от данните за търговията на дребно в САЩ, която надмина прогнозите, пише CNBC.

Общоевропейският бенчмарк FTSEurofirst 300 се разшири с 0,43% до 1 318,58 пункта, след като се търгуваше леко отстъпление по-рано през сесията.

Най-засегнати отново бяха компаниите от технологичния сектор. Акциите на Ericsson спаднаха с 4,4%, докато Alcatel-Lucent изтри 3,4 на сто.

В Лондон FTSE 100 cе разшири с 0,10% до 6 568,29 пункта. Германският DAX от своя страна добави 0,11% до 9 325,85 пункта.

Френският CAC 40 набъбна до 4 382,46 пункта, разширявайки се с 0,38%. В Испания пък IBEX 35 отстъпи с 0,37% до 10 167,90 пункта.

"По-слабото евро спомогна за повдигане на европейските борси от достигнатите дъна. Оптимизмът бе повишен и от резултатите на Citigroup. Мисля, че тaзи комбинация изпрати нагоре пазарите", заяви Петър Боквар, главен пазарен стратег в Lindsey Group.

Тримесечната печалба на третата по големина инвестиционна банка в САЩ Citigroup Inc нарасна неочаквано силно. Данните за периода януари-март изненадаха анализаторите, след като финансовата институция успя да възстанови средства, заделени като провизии за лоши кредити

Нетната печалба за периода януари-март 2014 г. се покачи с 3,5% до 3,94 млрд. долара спрямо отчетения преди година положителен финансов резултат за 3,81 млрд. долара.

Същевременно продажбите на дребно в Щатите нараснаха през март с най-бързото си темпо от година и половина насам – знак, че икономиката излиза от зимния сън и е на път да се ускори през второто тримесечие на годината.

Търговията на дребно в най-голямата икономика в света се е повишила 1,1% на месечна база според данните на американското търговско ведомство. Покачването е най-голямото от септември 2012 г. насам, като оборотите са скочили в почти всички икономически групи.

Настроенията на инвеститори останаха подвластни и на продължаващия конфликт в Източна Европа. По-рано през деня Западните сили и Русия проведоха поредната си среща без особен резултат по повод кризата в Украйна. Нападките към Кремъл бяха фокусирани около струпването на десетки хиляди добре оборудвани войски в близост до украинската граница в подготовка за нахлуване по модела на развитие на ситуацията в Крим. Същевременно Москва опроверга обвиненията, наричайки ги "русофобски".

Заседанието на 15-членния Съвет за сигурност на ООН бе свикано в Ню Йорк по искане на Русия. По думите на дипломати Москва е настоявала извънредната среща да бъде изцяло публична.

Друга новина от Украйна бе изявлението на изпълняващия длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов, който направи мирно предложение на проруските милиции в източната част на страната. След като в неделя Турчинов заплаши наречените от него сепаратисти с военна акция, в понеделник той смекчи тона и заговори за провеждане на референдум за целостта на Украйна.

На европейския макроикономически фронт Гърция публикува първичен бюджетен излишък от 1,6 млрд. евро за първото тримесечие на годината. Равнището е над три пъти над постигнатото година по-рано.

Оптимистичният резултат надвишава и целта, заложена в спасителната програма за средиземноморската страна. Международните кредитори искаха Атина да постигне първичен излишък от 878 млн. евро.

Междувременнно стана ясно, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да разгледа възможността за изкупуването на активи като вариант за задържането на лихвите на ниско ниво в дългосрочен план. Такава хипотеза изрази членът на Изпълнителния съвет на институцията Беноа Кьоре.

Пазарът възприе това като поредния знак, който показва, че банката е готова на сериозни мерки в опита си да предотврати задържането на инфлацията в еврозоната с оглед на опасно ниските равнища в последно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:28 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още