fallback

Технологии за повишаване на енергийната ефективност подкрепят германския износ

Успех записват не само концерни като Siemens или Bosch, но и малки и средни тясно специализирани предприятия

13:45 | 14.04.14 г. 1

Един от често игнорираните аспекти на превключването към „зелена енергетика“ в Германия е развитието на иновации, които подпомагат износа, пише германското издание The Local. Сред най-печелившите се оказва технологичният сектор, при това не само гиганти като Siemens или Bosch, но и малки и средни предприятия, които са тясно специализирани в сектора.

От изданието посочват, че най-голямата европейска икономика все още не е усетила позитиви от свръхамбициозната цел за отказване на ядрената енергетика и топлоцентралите. За сметка на това обаче новите технологии се развиват бързо. По-малко видими от соларните панели, които и в Германия са обект на критики заради обществените субсидии, технологичните иновации са важен аспект в "зелената икономика".

В началото на новия век между 30 и 40% от глобалните патенти по отношение на енергийната ефективност са собственост на германски научни работници или компании. И фирмите, които се занимават с новите технологии за намаляването на потреблението на енергия, вече печелят пазари и в чужбина.

Една от тях е фамилната компания Luetze, която разработи система за охлаждане благодарение на циркулиращ в системата въздух. Благодарение на това разходите за електричество се намаляват с 15%. Разработката е изготвена съвместно с автомобилният концерн Volkswagen и германската технологична група Rittal.

Нещо повече, люксембургският производител на стомана Paul Wurth Group отчита и развитието на сектора в Германия и е избрал страната за своя "зелен хъб", където да инвестира в развитието на нови технологии и системи за оптимизация.

Повишаването на енергийната ефективност, наред с производството на зелена енергия, е неотменна част от мерките за чиста енергетика. Все по-често технологиите за намаляването на консумацията на енергията влизат и във фокуса и на потребителите - при покупката на енергоспестяваща крушка например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още