fallback

Европейските акции приключиха търговията с повишения

Сред водещите печеливши бяха книжата на компаниите от автомобилния сектор

19:38 | 09.04.14 г.

Водещите пазари на Стария континент затвориха търговията в сряда с повишения, водени ocновно от отскока в автомобилния сектор, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк FTSEurofirst 300 добави 0,31% до 1 337,39 пункта след достигнатия едноседмичен минимум сесия по-рано.

Автомобилният сектор бе водещият печеливш, като книжата на Porsche и Volkswagen поскъпнаха съответно с 4,2% и 3,7 на сто. Ръстовете дойдоха, след като перспективите пред акциите на двете дружества бяха повишени от Bernstein.

В Лондон FTSE 100 cе разшири с 0,68% до 6 635,61 пункта. Германският DAX от своя страна добави 0,16% до 9 506,35 пункта.

Френският CAC 40 набъбна до 4 442,68 пункта, разширявайки се с 0,40%. В Испания пък IBEX 35 се покачи минимално с 0,04% до 10 485,20 пункта.

На макроикономическия фронт търговският дефицит на Великобритания при стоките и услугите през февруари се сви според очакванията до 2,1 млрд. паунда от 2,2 млрд. през януари. През първия месец на годината пък бе постигнато удвояване спрямо близо 3-годишното дъно през декември от 668 млн.

Равнищата на износа и вноса достигнаха близо 4-годишни дъна, което е отдавано на колебанията при някои стоки, като самолетите и петрола. В трите месеца до февруари износът се понижи с 2,5%, докато износът спадна с 4,7%.

През миналия месец финансовият министър Джордж Озбърн заяви, че общият износ на стоки към Бразилия, Индия и Китай е нараснал повече от този на британските конкуренти. Въпреки това той подчерта, че страната е тръгнала от ниска база и има да наваксва много изгубени години.

Същевременно Гърция планира скоро да обяви продажбата на 5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК). Продажбата на дълг ще бъде първата с дългосрочен матуритет в последните повече от четири години след попадането на средиземноморската страна в тежката финансова криза.

Според информацията в местните медии Атина вероятно ще продаде 5-годишни книжа на стойност около 2 млрд. евро в опит да тества пазара. Търгът ще последва продажбата на краткосрочни 26-седмични държавни бонове на обща стойност 1,3 млрд. евро, които бяха пласирани във вторник. По време на търга Атина отчете спад на доходността до 3,01%. Равнището бе значително по-ниско спрямо предходната емисията от този тип, когато тя достигна 3,6 на сто.

Друга новина от континента бе, че търговският излишък на Германия през февруари се е разширил под очакванията спрямо януари. Сезонно изгладените данни показаха, че износът се е понижил с 1,3% след ръста от 2,2% през януари. Вносът пък се е покачил с 0,4% след ръст от 4,1% през януари. Пазарните очаквания бяха за спад от 0,5% на износа и повишение от 0,1% на вноса.

По думите на главния икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Оливие Бланшар основните рискове пред глобалната икономика са следващият етап на японското възстановяване и силата на възстановяването в еврозоната.

Бланшар посочи, че растежът на Стария континент продължава да е под натиск поради слабото вътрешно потребление. "Износът се справя доста добре, но вътрешното търсене е слабо... Европейската централна банка може да направи и малко повече от досегашното. Според мен те мислят прекалено дълбоко, те просто искат да направят всичко както трябва", посочи експертът.

Същевременно пазарните участници останаха фокусирани върху представянето на стенограмата от последното заседание на Федералния резерв на САЩ. Очаква се документът да бъде представен в 21:00 часа, като според прогнозите ще предостави допълнителна информация относно перспективите пред монетарната политика на банката.

През миналия месец председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че институцията може да започне да повишава краткосрочните лихвени проценти след около шест месеца след приключването на програмата за количествени улеснения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още