fallback

Италианското правителство снижи прогнозата за растежа през 2014 г. до 0,8%

Премиерът Ренци озадачи с твърденията си, че страната няма да разшири бюджетния си дефицит въпреки преразгледаната оценка

11:53 | 09.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Италианският премиер Матео Ренци понижи прогнозата за икономическия растеж на Италия през тази година до 0,8% спрямо предвиждането за ръст от 1% на кабинета на предшественика му Енрико Лета, съобщава WBP Online.

Прогнозата е все пак по-оптимистична от новата оценка Международния валутен фонд (МВФ ) и на Европейската комисия за ръст на италианската икономика от 0,6% през 2014 г. БВП на Италия се сви с 1,9% през миналата година – втори пореден спад. Според прогнозите на правителството БВП ще нарасне с 1,3% през следващата година и с 1,6% през 2016 г.

Ренци озадачи с твърденията си, че страната няма да разшири бюджетния си дефицит въпреки преразгледаната оценка за растежа. Той обяви също така данъчни облекчения за нископлатените работници. Според него икономиите в публичния сектор в съчетание с по-високо данъчно облагане на банковия сектор ще компенсира негативния тренд при дефицита.

Новоприетият икономически план на правителството ще доведе до по-нисък растеж в краткосрочен план, но в крайна сметка ще се повиши потенциалът на икономиката, заяви Ренци при представянето на годишния икономически и финансов преглед на правителството.

Той все пак настоя, че Рим ще се придържа към целите, договорени с Европейската комисия, тъй като дефицитът за тази година се очаква да достигне 2,6% от БВП, в сравнение с 2,5% в предишната прогноза, но все още под прага от 3%, определен от Брюксел. 

Ренци, който встъпи в длъжност през февруари с гласуване от лявоцентристката Демократическа партия, каза, че новият план е "акт на социална справедливост". Той поднови обещанието си да намали придобивките за висшите държавни служители, а обеща да облекчи данък общ доход за работниците.

Италия ще съкрати публични разходи за 4,5 милиарда евро тази година, докато намаляването на данъците ще коства на хазната 6,7 милиарда в ход, който се очаква да предостави на нископлатените работници допълнително по 80 евро на месец към заплатите им от май. 2,2 милиарда евро ще бъдат събрани чрез по-високо данъчно облагане на банките и по-високи приходи от ДДС.

В резултат на това съотношението на държавния дълг към БВП ще се изкачи тази година до следвоенния рекорд от 135%, в сравнение с рекорда от предходната година от 133%. Съотношението на дълга към БВП се очаква да бъде 133% през 2015 г. и 130% през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:40 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още