fallback

Най-големите производители на цимент в света

Новият гигант на пазара може да се казва LafargeHolcim. Handelsblatt събра най-важните компании от бранша

08:36 | 09.04.14 г.
Автор - снимка
Създател

В циментовата промишленост назрява създаването на гигантски алианс. Двамата производители Lafarge и Holcim коват своето сливане.

Очаква се това да бъде партньорство на равнопоставени компании. Но и сега двете компанни са сред най-големите в циментовата промишленост: Според Statista те са постигнали най-много продажби през миналата година.

Ако се стигне до сливане, новата компания би имала годишни приходи от 32 млрд. евро и оперативна печалба (EBITDA) от около 6,5 млрд. евро. Според анализатори с една такава сделка двата производителя ще "циментират" господстващото си положение в обезпокоения от свръхкапацитети пазар на строителни материали. 

През последните години Holcim и Lafarge бяха принудени да въведат програми за намаляване на разходите в опит да възстановят рентабилността си. Holcim реализира продажби за близо 20 млрд. швейцарски франка (16,39 млрд. евро) през миналата година и си постави за цел да повиши печалбата си с 1,5 млрд. франка до 2015 г. Lafarge реализира продажби за 15,2 млрд. евро и преструктурира операциите си, за да намали дълговете си, които надвишават 10 млрд. евро.

Handelsblatt Online изброява финансовите резултати на двете компании и на основните конкуренти на бъдещата голяма корпорация. Вижте кои са те в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:33 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още