fallback

ЕЦБ проучва ефектите от евентуални количествени улеснения?

Според различни изчисления на банката покупки на активи за 1 трлн. евро ще повишат инфлацията с 0,2 до 0,8 процентни пункта

20:13 | 04.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка (ЕЦБ) е изчислила икономическите последици от закупуването на ценни книжа за 1 трлн. евро като част от евентуална програмата за количествени улеснения, предава немското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитирано от агенция Ройтерс.

В четвъртък президентът на институцията Марио Драги заяви, че Управителния съвет е бил единодушен относно възможността централната банка да започне да печата пари, за да даде тласък на икономиката на еврозоната, ако инфлацията остане много ниска за дълъг период от време.

Според германското издание експертите на ЕЦБ са изчислили, че евентуалното закупуване на активи за 1 трлн. евро ще повишат инфлацията с 0,2 до 0,8 процентни пункта. Това са показали резултатите от различните видове икономическите модели, използвани от финансовата институция.

„Въпросът е дали пазарът на частен дълг в Европа е достатъчно голям за количествените улеснения ", цитира вестникът вътрешно за банката лице, пожелало да остане анонимно.

Изданието твърди, че неназован високопоставен централен банкер е изразил загриженост относно възможни флуктуации на пазарите, които биха възникнали при подобна намеса. Анонимният банкер твърди, че покупките на активи могат да създадат балон на пазара на корпоративни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:30 | 13.09.22 г.
fallback