fallback

Водещите индекси на Стария континент изпратиха седмицата с повишения

Европейските акции поскъпнаха за девети пореден ден, стимулирани от решението на ЕЦБ и данните за икономиката на САЩ

19:51 | 04.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите индекси на Стария континент изпратиха седмицата с повишения. В петък европейските акции поскъпнаха за девети пореден ден на фона на надеждите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да стартира програма за покупки на активи. Данните за трудовия пазар на САЩ също оказаха влияние на инвеститорското настроение, пише CNBC.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 прибави 0,57% към стойността си до 339,18 пункта. Лондонският FTSE 100 нарасна с 0,70% до 6 695,55 пункта. Немският водещ индикатор DAX записа ръст от 0,70% до 9 695,77 пункта.

Във Франция CAC 40 се покачи с 0,79% до 4 484,55 пункта. Испанският индекс IBEX 35 е нагоре с 0,88% до 10 677,20 пункта.

През март икономиката на САЩ добави по-малък брой нови работни места извън селскостопанския сектор от прогнозите на експертите. Най-голямата икономика в света е прибавила 192 000 нови позиции през миналия месец в сравнение с очакванията за ръст от 200 000. Същевременно равнището на безработицата в САЩ остана на досегашното ниво от 6,7 на сто.

Инвеститорите са под влияние и на вчерашното решение на ЕЦБ да остави без промяна основния лихвен процент въпреки призивите за действие срещу ниската инфлация, която може да застраши и без това крехката икономика на региона.

На редовната си пресконференция след заседанието президентът на институцията Марио Драги каза, че банкерите са обсъждали възможността за стартиране на програма за количествени улеснения.

Във Великобритания през март индексът на цените на имотите се понижи леко спрямо февруари. Данните на Halifax показаха, че показателят се е смъкнал с 1,1%.

Същевременно фабричните поръчки в Германия се съживиха с 0,6% през февруари. Покачването е повече от прогнозите на анкетираните от Ройтерс икономисти за ръст от 0,1%.

Акциите на нискотарифния авиопревозвач EasyJet поскъпнаха с 2% след оповестените данни за пътникопотока през март.

Производителят на алкохолни напитки Remy Cointreau покачи с 3,5% капитализацията си на фона на спекулациите, че Brown-Forman възнамерява да закупи компанията.

Производителят на цимент Holcim съобщи, че води преговори със своя конкурент Lafarge за възможно сливане между двете компании. Книжата на Holcim поскъпнаха с около 7 на сто, докато тези на Lafarge – с 6,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още