fallback

Драги подкрепи европейските акции

Сигналите на президента на ЕЦБ, че банката може да предприеме неконвенционални монетарни стимули, окуражиха инвеститорите

19:17 | 03.04.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент заличиха загубите от началото на сесията и приключиха на плюс, след като президентът на ЕЦБ Марио Драги защити решението на централната банка да запази монетарната си политика непроменена, предава CNBC. 

На пресконференцията след решението на ЕЦБ Марио Драги разкри, че банкерите са дискутирали темата за възможни мащабни покупки на активи, наред с редица други мерки, с които биха овладели заплахата от дефлация в еврозоната, предава Bloomberg. Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 прибави 0,1%, като германският DAX се покачи с 0,1% до 9 629 пункта, френският CAC 40 се повиши с 0,4% до 4 449 пункта, а британският FTSE-100 отстъпи с 0,1% до 6 649 пункта.

„Супер Марио отново доказа, че е майстор на словото, като разтърси финансовите пазари с реторика относно възможността ЕЦБ да предприеме неконвенционални парични стимули, включително количествени улеснения“, коментира Ишак Сидики, пазарен стратег в ETX Capital. „Той разчита на думите си като форма на действие.“

Европейските акции бяха подкрепени от данните за активността в сферата на услугите в еврозоната, които показват, че през първото тримесечие бизнесът в региона е отчел най-силната си експанзия от три години насам. 

Същевременно продажбите на дребно в еврозната през февруари се оказаха по-добри от очакваното. Те са се повишили с 0,4% на месечна и с 0,8% на годишна база. 

Акциите на компанията за здравни услуги BTG поскъпнаха с 2%, след като тя сигнализира, че приходите й през първото тримесечие вероятно ще се окажат в горния край на прогнозите й. Книжата на британската медийна компания Daily Mail & GT се покачиха с 2,6%, след като оценката им беше повишена от Jefferies. Tullow Oil пък поскъпна с 5,4% след повишена оценка от UBS.

Акциите на Just Eat – компания за онлайн покупка на храни, скочиха с 9%, след листването й на Лондонската борса.

Книжата на прозиводителя на гуми Nokian Renkaat спаднаха с 2,8%, след като финландсаката компания намали прогнозата си за годишната печалба заради слабо търсене на руския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:12 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още