fallback

Швейцария въведе финансови ограничения за 33 официални лица от Русия

Ограничителните мерки влизат в сила от тази вечер, посочи швейцарският федерален съвет

18:24 | 02.04.14 г. 2

Правителството на Швейцария въведе ограничения за финансовите операции на територията на Конфедерацията на 33 официални руски представители, срещу които Европейския съюз (ЕС) по-рано наложи санкции във връзка с позицията на Москва за Украйна.

Швейцарският федерален съвет, който включва президента и шестима министри, посочи в комюнике, че въпросните лица няма да могат да използват "швейцарски финансови посредници" за нови сделки, информира Associated Press. Посочените 33 лица няма да могат да прехвърлят каквито и да било активи, които те държат извън ЕС, в швейцарски банки, пише БТА.

Мерките, които влизат в сила от тази вечер, целят "да не се създаде впечатлението, че швейцарският финансов център би могъл да се облагодетелства от санкциите на ЕС", отбеляза федералният съвет.

По-рано през март властите в Швейцария посочиха, че нямат планове за автоматично копиране на санкциите срещу Русия, наложени от ЕС и САЩ. Президентът на страната Дидие Буркхалтер посочи на 18 март пред вестник Neue Zurcher Zeitung, че избистрянето на санкциите "ще отнеме малко време", и че Швейцария "няма да ги приложи точно по същия начин, по който го правят съюза Х или съюза Y".

"Швейцария има добри отношения с Китай, САЩ, Русия и ЕС", припомни президентът, допълвайки, че Берн може да бъде успешен посредник в ситуации като тази".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още