fallback

Време ли е за действие от страна на ЕЦБ срещу ниската инфлация?

Инфлацията в еврозоната е на най-ниското си ниво от ноември 2009 година, макар и ситуацията да е далеч от дефлационната спирала на Япония, казват анализатори

18:57 | 01.04.14 г. 5

Инфлацията в еврозоната достигна до най-ниското си ниво от ноември 2009 година и това все повече увеличава очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще вземе радикални мерки, за да премахне заплахата от дефлация.

Предварителните данни на Евростат сочат, че индексът на потребителските цени във валутния съюз на ЕС се забави до 0,5 на сто, спрямо 0,7% през февруари.

Ситуацията е далеч от дефлационната спирала, обхванала Япония през 90-те години, когато падащите цени свиваха търсенето, а то от своя страна водеше до намаляване на работните заплати и – още по-ниски цени. Все пак намаляващата инфлация е ясен индикатор за икономическите проблеми в региона, отбелязва RTE News.

Инфлацията е в опасната зона от под 1% за шести пореден месец, отбелязва още изданието. В някои страни като Ирландия, Гърция и Кипър се очаква спад на цените, а като цяло в еврозоната цените на промишлените стоки (извън енергийния сектор) записаха незначителен ръст. Това е знак, че търсенето остава слабо.

Тези данни пък носят все по-големи очаквания за реакция от страна на ЕЦБ. Все пак през 2014 година Великденските празници са по-късно през април и за да не пострада туристическият бизнес, институцията може и да поизчака до заседанието си през юни.

Освен намаляване на лихвените проценти, централната банка може да предприеме и други мерки като отрицателни лихви по депозитите или дори и изкупуване на държавни ценни книжа, приложено от САЩ.

През март ЕЦБ остави без промяна основната лихва в еврозоната в размер на 0,25% с мотива, че рисковете от дефлация са още ограничени, макар и инфлацията е да значително по-ниска от поставените лимити от годишна инфлация в размер на 2%.

Дали ще има решение за промяна в лихвата още през този месец гуверньорите на централните банки в еврозоната ще решат на 3 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още