fallback

Lufthansa отменя 3800 полета заради стачка на пилотите

Фронтовете в спора между пилотите и авиокомпанията се втвърдяват

21:40 | 31.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател

Драматични думи избра днес Lufthansa: „Стачката на пилотите е "една от най-големите стачки в историята" на компанията. Налице е "масова на отмяна на полети", повече от 425 000 пътници ще са засегнати, според съобщението на групата.

И така - германският национален превозвач Lufthansa обяви днес, че анулира 3800 полета от сряда до петък заради стачка на пилотите си през тези три дни, предаде Ройтерс.

„Заради стачката, обявена от синдиката на пилотите Cockpit в Lufthansa, Lufthansa Cargo и Germanwings близо 3800 полета ще бъдат анулирани в сряда, четвъртък и петък", обяви в комюнике германският въздушен превозвач.

Общо 425 000 пътници ще бъдат засегнати от тази мярка, се уточнява в съобщението, в което се допълва, че само 500 полета на кратки разстояния и на дълги разстояния ще останат в разписанието за този период.

Пилотите на филиалите на авиокомпанията Swiss,  Austrian Airlines, Eurowings Lufthansa CityLine и  Air Dolomiti, както и Brussels Airlines, в която държи 45 на сто, не са засегнати от стачката и Lufthansa планира да използва по-големи самолети по линиите им, където това е възможно, за да транспортира повече пътници към и извън Германия.

За да се справи с последиците от стачката и да обслужи по-добре клиентите си, компания ще ангажира по-голям наземен персонал във Франкфурт и в Мюнхен.

Cockpit, който твърди че има 9000 членове от всички компании, призова пилотите на авиокомпанията да спрат работа в 00:00 часа местно време (22:00 часа по Гринуич) в сряда до 23:59 (21:59) в петък, за да окажат натиск върху ръководството на компанията в преговорите за заплатите и за подобряване на условията за приключване на кариерата им.

Пилотите ще стачкуват заради спор за ранното си пенсиониране. Служителите не отстъпват от спорната тема, според която всеки от около 5400 пилоти трябва да реши кога иска да мине в пенсия. „Трябва да има еднакви правила за всички пилоти“, заяви Илона Ритер от синдиката. Въпреки това, най-голямата авиокомпания в Германия има други планове. 

Lufthansa настоява средната възраст за пенсиониране на пилотите от 2016 г. да бъде вдигната до 61 години.  Компанията се опитва да съкрати разходите на фона на засилената конкуренция от европейските нискобюджетни компании и агресивно разширяващите дейността си държавни компании от Залива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още