fallback

Слабите резултати на местните избори костват поста на френския премиер*

Новият премиер е досегашният вътрешен министър Манюел Валс

19:45 | 31.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След тежкото изборно поражение на социалистите министър-председателят на Франция Жан-Марк Еро и цялото му правителство подават оставка. Това бе обявено от офиса на премиера късно в понеделник.

Франсоа Оланд ще назначи своя популярен бивш министър на вътрешните работи Манюел Валс за нов ръководител на правителството. Оланд направи телевизионно изявление в понеделник вечер.

51-годишният Валс, който е роден в Барселона и става французин на 20 години, често влиза в конфликт със социалистическата партия заради идеите си за икономиката и сигурността. Той е предпочитан от французите за премиер, въпреки че е по-популярен сред десницата, отколкото сред левицата.

В деня след изборното поражение Оланд се опита да умиротвори бунтовното ляво крило на партията си, без да излага собствения си политически курс на риск. В изборната нощ водещи социалисти са поискали кабинетът да постави по-големи социални и екологични акценти в дейността си, предава Ройтерс.

Министърът на потребителите Беноа Хамон дори призовава за напълно различен курс: „Една нелегитимна от демократична гледна точка институция като Брюксел не може да ни налага повече правила. Цялата ориентация за европейската финансова и икономическа политика трябва да се промени".

През последните няколко часа Еро направи всичко възможно, за да запази поста си. Във вчерашната си реч, с която признава изборната загуба, той не даде признаци за готовност да напусне правителството. Рано тази сутрин премиерът е провел личен разговор с Оланд, след който не беше оповестена никаква информация, предава Ройтерс. Еро е смятан за лоялен съюзник на президента, но понесе редица критики за непоследователното си управление и мнозина призоваха той да бъде жертван в името на бъдещето на кабинета.

След местните избори управляващите от две години социалисти са пред разпад, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt. Консерваторите отчитат през последните месеци редица  победи. И крайнодесният Национален фронт имаше индивидуални успехи. За левицата забележителните успехи са предимно в по-големите градове. Управляващите успяват да спечелят Париж, където Ан Идалго ще е бъдещият кмет, както и да задържат властта в Лион и Страсбург, и да добавят и Авиньон към местата, където ще управляват. Но това е малка утеха в сравнение с тежките загуби на други места.

Големият победител след вота е партията на бившия президент Никола Саркози "Съюз за народно движение", която отмъкна от социалистите кметствата в над 100 града. Сред завоеванията с над 100 000 души население са Тулуза, Сент-Етиен, Анжер, Реймс, Амиен и Каен. Десницата запазва и Марсилия – втория по големина град във Франция.

На национално равнище консерваторите и техните съюзници печелят 45,91% от гласовете и така си връщат първата позиция във френския политически живот. Като цяло равносметката след вчерашния вот е 572 кметства за десницата и 349 за левицата.

С оглед на европейските избори в края на май наблюдателите очакват решителни стъпки от Оланд. Според последните проучвания на общественото мнение за изборите за Европейски парламент социалистите са едва на трето място - зад консервативната партия и противниците на ЕС от Националния фронт на Мари льо Пен.

Оланд няма особено време за действие. В средата на април Франция трябва да представи новата си програма за стабилност. Както беше обявено в понеделник, държавният дефицит в края на 2013 г. отново е по-висок, отколкото досегашната прогноза. Вместо 4,2 на сто от икономическия продукт той вече достигна 4,3%. По-лошият резултат се дължи на по-ниските данъчни приходи. Това означава, че от края на 2011 г., дефицитът е намалял само с 0,9 процентни пункта. Франция е обещала до края на 2015 г. да постигне бюджетен дефицит от под три процента от БВП. Крайният срок вече бе удължен с две години.

Тъй като еврозоната отново отново отчита растеж, е малко вероятно Франция да получи нова отсрочка. По-рано през месеца премиерът (вече в оставка) заяви, че Париж няма да иска отлагане. Неговият  наследник Валс се счита подобно на Еро за представител на социалнодемократичния курс, но в своята фракция се радва на по-малко влияние от Еро.

*Актуализирано в 22 часа

Още по темата вижте в материала на Bloomberg!

Вижте и коментара на президента Франсоа Оланд от видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:22 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още