fallback

Банките от еврозоната трупат средства преди стрес тестовете на ЕЦБ

Забавянето на растежа на кредитирането ще попречи на валутния съюз да се възстанови от кризата, предупреждава Ernst & Young

11:02 | 31.03.14 г. 1

Банките от еврозоната трупат пари в брой в навечерието на новите стрес тестове на Европейската централна банка (ЕЦБ), показа изследване на Ernst & Young (EY).

Консултантската компания прогнозира, че кредитирането в региона ще се увеличи само с 0,5 на сто през 2014 г., което е спад от по-ранната оценка за скок от 1,6 на сто, съобщава CNBC. Експертите отдават по-слабите перспективи на предпазливостта на банките преди заложения за есента преглед на качеството на активите от страна на ЕЦБ. Институцията ще тества доколко 128-те най-големи банки в региона са способни да издържат на икономически трусове.

Ог Ernst & Young предупредиха, че забавянето на растежа на кредитирането може да попречи на способността на 18-членния валутен съюз да се възстанови от неотдавнашната финансова криза.

"Като се има предвид колко зависими са потребителските разходи и тези на малкия и среден бизнес от банковото кредитиране в еврозоната, то прегледът на качеството на активите може да има значителен икономически ефект", посочи ръководителят на звеното за финансови услуги в EY Анди Болдуин.

"Надеждата е, че прегледът ще подкрепи по-устойчивото развитие на банките. Ако обаче има голям капиталов недостиг, то оценката на ЕЦБ може да предизвика сътресение – не достатъчно, за да вкара региона отново в рецесия, но достатъчно, за да се поддържа слаб растеж или стагнация", посочи още Болдуин.

От EY посочиха, че покачване на кредитирането от 0,4 на сто или по-малко ще забави очаквания от Европейската комисия икономически растеж в еврозоната през следващата година от 1,8%.

"В краткосрочен план ефектите от това пролетно свиване на кредитирането вече оказват влияние", отбеляза в доклада икономистът от EY Робърт Къбидж. "Много е вероятно някои банки да адаптират своите бизнес модели чрез предоставяне на по-малко пряко кредитиране на корпоративни клиенти", допълни той.

По време на последната си пресконференция от миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги посочи, че забелязва някои признаци на подобрение в кредитирането на малките и средните предприятия.

"Въпреки че процентът на кредитирането остава по-висок в проблемните страни, отколкото в ядрото, и е по-висок за малките и средни предприятия спрямо корпорациите, отчитаме известна конвергенция на лихвените проценти. Бих казал дори леко сближаване", заяви Драги.

Болдуин добави, че правителствата трябва да насърчават кредитирането на бизнеса и потребителите от небанковите източници.

"Възможността за допълнително забавяне на банковото кредитиране за реалната икономика прави това европейските правителства да стимулират дългосрочното си финансиране от други източници още по-важно", допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:17 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още