fallback

Европейските пазари се окрилиха от данните за бизнес активността в еврозоната

Темповете на възстановяването ще продължат да се ускоряват, според анализатор

19:22 | 28.03.14 г.

С ръстове приключи последната за седмицата сесия на основните европейски пазари.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 0,7% до 333 пункта. За цялата седмица индексът записа ръст от 1,7%, изчислява Bloomberg. От началото на март досега обаче бенчмаркът е записал спад от 1,3% заради напрежението между Русия и Запада заради кризата в Украйна и анексирането на Крим от Москва.

В края на търговията германският DAX 30 се повиши с 1,44% до 9 578 пункта, британският FTSE 100 нарасна с 0,42% до 6 616 пункта, а френският CAC 40 добави 0,73% до 4 411 пункта.

Данните на Европейската комисия (ЕК), публикувани днес, показват, че през март бизнес активността в еврозоната е нараснало повече от очакваното. Индексът, изчисляван от институцията, се е повишил до 102,4 пункта през март от 101,2 пункта през февруари - най-високото ниво от средата на 2011 г. Повишението се обяснява с подобреното доверие на потребителите.

“Данните са добри. Продължаващото възстановяване на еврозоната е ключово за пазарите през 2014 г. Убеден съм, че темповете на възстановяването ще продължат да се ускоряват”, прогнозира пред информационната агенция Еспен Фърнис от Storebrand Asset Management.

Сред печелившите позиции в днешната сесия се наредиха акциите на Intesa Sanpaolo, които поскъпнаха с 3,8%. Втората най-голяма банка в Италия прогнозира, че ще изплати дивидент в размер на 1 млрд. евро през тази и 2 млрд. евро през следващата година.

Кредиторът обяви също, че загубата за четвъртото тримесечие се е разширила до 5,19 млрд. евро от 83 млн. евро по същото време на миналата година заради отписвания на активи и повече провизии на проблемни кредити. Анализатори очакваха банката да отчете печалба от 210 млн. евро.

Акциите на италианските банки като цяло днес се наредиха сред поскъпващите заради продажбата на 5- и 10-годишни правителствени облигации при по-ниски разходи. Управителят на италианската централна банка Игнасио Виско коментира, че вижда окуражаващи знаци за икономическо съживяване.

Сред печелившите в днешната сесия се нареди и Pirelli. Пазарната оценка на компанията се увеличи с 3,6%, след като обяви, че печалбата преди данъци и такси за 2013 г. е 791 млн. евро – по-добра от очакваното от анализаторите. Производителят на автомобилни губи обаче занижи прогнозата си за приходите през тази година до около 6,2 млрд. евро. Предишната прогноза беше за приходи от 6,6 млр. евро.

Акциите на Deutsche Wohnen AG поскъпнаха с 1%, а на Aurubis AG – с 2,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още