fallback

Пилотите на Lufthansa ще стачкуват следващата седмица

Синдикатът им настоява за средно увеличение на заплатите от 5,2%

16:50 | 28.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Пътуващите със самолети в Европа трябва да се адаптират отново към масови нарушения във въздушния трафик. След стачката на наземния персонал през тази седмица, работа през следващата седмица ще преустановят и пилотите на Lufthansa Group. От сряда до петък се очаква пилотите да не работят през целите работни дни.

Профсъюзът Cockpit съобщи, че е призовал пилотите да стачкуват в сряда, четвъртък и петък, от 2 до 4 април. Синдикатът уточни, че изключва други стачни действия до края на празниците за Великден.

През миналата седмица пилотите от Lufthansa, Lufthansa Cargo и нискобюджетната авиокомпания на Germanwings са подкрепили с голямо мнозинство (97,2%) стачните действия, след като през цялата седмица е имало срещи с мениджмънта, но той не е взел „на сериозно“ предложенията на синдикатите.

Наред с другите въпроси в спора профсъюзът посочва, че авиокомпанията не е успяла да отправи оферта, по която може да се преговаря през двете години, през които се води спорът за заплатите.

Lufthansa се опитва да съкрати разходите на фона на засилената конкуренция от европейските нискобюджетни компании и агресивно разширяващите дейността си държавни компании от Персийския залив.

Профсъюзът Cockpit представлява 85 до 90% от общо 5400 пилота, които летят с пътническите и товарните самолети на Lufthansa, както и с тези на Germanwings. Асоциацията на пилотите заклейми продължаващото споразумение за възнагражденията още преди почти 2 години, но оттогава не успя да се наложи с исканията си за 5,2%-но увеличение на заплатите. 

Най-големите германски летища бяха засегнати в четвъртък от стачни действия, тъй като служителите в държавния сектор засилват натиска върху правителството за увеличаване на заплатите. Стачката обхвана летищата в цялата страна, включително във Франкфурт, третото по големина летище в Европа, както и летището в Мюнхен. Двете летища са използвани от Lufthansa, която е най-голямата германска авиокомпания.

Макар голяма част от персонала на летището във Франкфурт да е нает от частни компании, в държавния сектор там работят 6000 души - например в отделите за обработката на багажа и в службата за сигурността. Профсъюзите настояват за 3,5-процентово увеличение на заплатите плюс 100 евро допълнително за общо 2,1 милиона федерални и общински служители. Нов кръг преговори е насрочен за идната седмица.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:53 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още