fallback

Британското потребителско доверие се върна на предкризисните нива

Подобрението вероятно отразява резкия спад на инфлацията и постепенното покачване на заплатите

10:43 | 28.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Потребителското доверие във Великобритания в началото на март е достигнало 6,5-годишен връх, съобщава MarketWatch. То не е било на тези нива от колапса на ипотечния кредитор Northern Rock през есента на 2007 г. - събитие, което беляза началото на финансовата криза в страната. Това бе първата банкова паника в Обединеното кралство от над 100 г. и доверието на потребителите започна да спада сериозно в началото на 2008 г., като достигна дъно от минус 39 пункта през юни.

Изследването на GfK, от името на ЕС, показва, че доверието през март се е покачило до -5 пункта от -7 през февруари. Увеличението на годишна база е 22 пункта, като е най-голямото от над четири години. Резултатите показват, че потребителските разходи ще останат силни през следващите месеци и ще продължат да бъдат движещата сила за икономическото възстановяване, което започна миналата година.

Подобрението може би отразява резкия спад в темпа на инфлация във Великобритания и постепенното покачване на заплатите, което облекчи натиска върху домакинствата през последните месеци. Данни от вчера показаха, че продажбите на дребно в страната са се повишили през февруари.

"Хората сега като цяло са по-скоро позитивни за собствените си финансови перспективи през следващата година", коментира Ник Муун, управляващ директор на отдела за социални изследвания на GfK.

Хората са особено оптимистични в сравнение с месец по-рано по отношение на намеренията си да правят големи покупки, като мебели и електроуреди.

Подобряването на доверието сред потребителите придружава възстановяването на икономиката на Обединеното кралство, което бе една от най-бързо растящите развити икономики през миналата година.

Според властите обаче възстановяването до момента е твърде зависимо от потребителските разходи и може да се окаже неустойчиво, освен ако бизнес инвестициите и износът също не нараснат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още