fallback

Нова агенция ще затваря неплатежоспособните банки от еврозоната

Споразумението между страните от валутния блок предвижда даване на водеща роля на ЕЦБ

12:24 | 20.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Преговарящите от Европейския съюз (EC) постигнаха споразумение за изграждането на нова агенция към широко обсъждания банков съюз, която ще затваря неплатежоспособните банки. Планът включва и обособяването на фонд, който да спомогне за покриването на разходите, съобщава Ройтерс.

Среднощните разговори между Европейския парламент и страните от еврозоната затвориха втория етап от диалога за банковия съюз след надзора от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Детайлите по споразумението са описани по-подробно в проекта, който предстои да бъде представен публично. Въпреки това основата бе потвърдена от хора, участващи в преговорите.

Съгласно постигнатия компромис от преговарящите страни фондът ще бъде изграден на базата на средства, взимани от банките в еврозоната. Срокът на изграждане на структурата ще бъде 8 години, а не 10, каквито бяха първоначалните планове.

Сделката предвижда също даване на водеща роля на ЕЦБ, която ще участва дейно в закриването на неплатежоспособните банки. Според резолюцията това ще направи по-трудно отлагането на процеса във времето от политиците в отделните държави.

През декември 2013 г. финансовите министри на страните-членки на ЕС постигнаха договореност за създаването на банков съюз. Решението бе взето след продължили близо 12 часа преговори в Брюксел.

Ключовият пункт по споразумението бе Единният механизъм за решаване на проблеми (Single Resolution Mechanism – SRM), позволяващ закриването на банки на ръба на банкрута и създаването на режим за защита на вложителите. Правилата на съюза ще бъдат задължителни както за 18-те страни от еврозоната, така и за останалите 10 държави от ЕС, използващи собствена валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:15 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още