fallback

Референдумът в Крим не изплаши европейските борси

Най-силен ръст от големите индекси в региона постигна испанският IBEX 35, който се разшири с 1,8%

19:17 | 17.03.14 г. 1

Водещите фондови пазари на Стария континент приключиха първата търговия за седмицата с повишения, след като инвеститорите реагираха на положителните данни от САЩ и пренебрегнаха резултата от референдума в Крим.

Общоевропейският бенчмарк FTSEurofirst 300 добави 1,04% до 1 297,71 пункта след спада от близо 3 на сто през изминалата седмица, съобщава CNBC. Въпреки това в началото на новата седмица инвеститорското доверие се завърна, след като данните за производството в САЩ отчетоха шестмесечен максимум през февруари.

Американското индустриално производство нарасна с 0,6% през миналия месец, надхвърляйки пазарните нагласи за скок от 0,2 на сто.

В Европа на свое извънредно пленарно заседание Върховният кримски съвет прие постановление "За независимост на Крим", като за него гласуваха 85 от депутатите.

В приетия документ се посочва, че в лицето на Върховния съвет Република Крим "се обръща към Руската федерация с предложение за приемане на Република Крим в състава на руската федерация в качеството на нов субект със статут на република".

В неделя населението на областта подкрепи с 96,6 на сто от гласовете на референдумa за включването на украинския полуостров в състава на Русия.

Междувременно стана ясно, че долната камара на руския парламент ще приеме "в най-кратки срокове" законите, необходими за влизането на Крим в Руската федерация. Това заяви заместник-председателят на Думата Сергей Неверов.

Неверов каза, че резултатите от вчерашния референдум ясно са показали, че жителите на Крим виждат бъдещето си "единствено в състава на Русия". Хората гласуваха за "възсъединяване на народ, който винаги е живял заедно", заяви Неверов. 

"Липсата на дипломатическо решение за предотвратяване на ескалацията на събитията в Украйна след референдума през уикенда предполага, че геополитиката ще продължи да тежи върху прогнозите", отбеляза от своя страна Крис Скичлуна, икономист в Daiwa Capital.

В Лондон FTSE 100 добави 0,60% до 6 566,76 пункта. Френският CAC 40 се разшири с 1,36% до 4 273,59 пункта, докато във Франкфурт DAX се покачи с 1,39% до 9 182 пункта.

Най-силен ръст от големите индекси в региона постигна испанският IBEX 35, който нарасна с 1,74% до 9 982,80 пункта.

Последните данни на Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната през февруари е била по-слаба от очакваното. Годишният ръст на потребителските цени за месеца е бил 0,7%, докато предварителната оценка показа равнище от 0,8 на сто.

През януари беше измерен годишен ръст на потребителските цени в еврозоната от 0,8%, а през февруари 2013 г. - 1,8%.

Основната инфлация, в която не влизат волатилните цени на храните и енергията, е достигнала 1% през февруари, в унисон с очакванията.

Същевременно инфлацията в целия Европейски съюз през февруари е била 0,8%, докато през януари беше 0,9%, а година по-рано – 2%. Месечната инфлация в еврозоната и в ЕС през февруари е била по 0,3%.

На корпоративния фронт акциите на Vodafone Group поскъпнаха с 1,3% след обявяването на придобиването на най-големия кабелен оператор в Испания Ono за 7,2 млрд. евро.

Капитализацията на Linde спадна с 2,5 на сто, след като германският производител на индустриални газове отбеля по-слаба от прогнозираното печалба за четвъртото тримесечие на 2013 г.

Швейцарската компания за управление на активи Gamsaw пък отчете спад от 2,5 на сто, след като RBC Royal Bank намали оценката си за акциите на дружеството с една степен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още