fallback

Сюрреалистичните избори за Европейски парламент

Кой ще гласува за водещите кандидати на европейските партии и как би изглеждал един европейски телевизионен дебат, пита се проф. Волгемут

15:00 | 16.03.14 г. 3

Двете големи партии в ЕС – Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС), вече имат своите кандидати за председатели на новата Европейска комисия, която ще бъде издигната след изборите за Европейски парламент.

Кандидатът на ПЕС – Мартин Шулц, беше обявен още преди месец, докато кандидатурата на ЕНП – Жан-Клод Юнкер, стана ясна само преди броени дни. И двамата са силни кандидати, добре познати в европейските политически среди. Кой обаче ще гласува за тях, пита се проф. Михаел Волгемут от Института „Отворена Европа“ в Берлин.

В свой анализ за германското издание The Local той посочва, че едва ли лицата на двамата ще се появят на плакати и билбордове на друго място, освен в техните собствени страни.

Същото се отнася и до кандидатите на по-малките партии – либералите (АЛДЕ) избраха бившия белгийски премиер Ги Ферхофстад и Оли Рен, а европейската левица се спря на Алексис Ципрас.

„Не мисля, че Мартин Шулц ще се усмихва от плакатите на Лейбъристката партия в Манчестър“, коментира проф. Волгемут и допълва, че не очаква и консервативно настроените избиратели в Атина да аплодират Юнкер. Още повече, че в годините на най-тежката криза за Гърция, люксембургският премиер оглавяваше и Eurogroup – формалната организация на финансовите министри от еврозоната.

Парадоксално, но точно в този момент Европейският парламент има повече влияние в развитието на ЕС от всякога, а това все още не означава, че ще успее да привлече избирателите.

Можете ли да си представите първия паневропейски телевизонен дебат?

Как трябва да изглежда първият телевизионен дебат на европейските партии, пита се още анализаторът. Да бъдат ли поканени всички номинирани за председатели на ЕК, или представителите на седемте водещи партии, които в момента са в Европарламента. А на какъв език трябва да се води разговорът?

Шулц, Юнкер и Ферхофстад могат да говорят на немски език, но как ще се понрави това на французите? Дебати на собствения им език обаче би означавало да потънем в мъглата на интерпретациите. И всъщност за какво е борбата – за германските избиратели разлика между топ-кандидатите трудно може да бъде намерена, защото са съгласни с повечето аргументи и на двамата – Шулц и Юнкер. И двамата подкрепят Ангела Меркел и действията на управляващата коалиция в страната, например.

В същото време водещите партии настояват за по-голяма намеса на ЕП в европейските дела и основно – увеличаване на бюджета на ЕС. А това не се харесва особено във Великобритания и Франция, даже и в някои части на Германия.

Така че, очаква ни интересна борба в изборите за нов Европейски парламент, това е сигурно. Дали обаче няма да надделее гласът на евроскептиците?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още