fallback

Водещите европейски индекси приключиха сесията на позитивна територия

Пазарите се разочароваха заради решението на ЕЦБ да не променя основната лихва, но оцениха положителните икономически новини

19:33 | 06.03.14 г.

С минимални изменения на индексите приключи сесията на водещите европейски пазари след изявлението на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, предава Bloomberg.

В Германия DAX отбеляза минимален ръст от 0,01% до 9 543 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 0,19% до 6 788 пункта, а във Франция САС 40 се разшири с 0,59% до 4 417 пункта.

Днес ЕЦБ запази основната лихва на рекордно ниско ниво от 0,25%, въпреки ниската инфлация в еврозоната. Същевременно банката повиши до 1,2% прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната през 2014 г. от 1,1%.

Централните банкери обаче понижиха очакванията си за инфлацията през текущата година до 1 на сто от 1,1 на сто. След това еврото поскъпна до 1,3841 долара от 1,3731 долара късно в сряда.

“Те казват, че растежът се ускорява, а също и инфлацията, но пространството, което им остава, за да понижават лихвите, намалява”, коментира пред Bloomberg Лекс Ван Дам, фонд мениджър в Hampstead Capital LLP.

“Имаше известна надежда за понижаване на лихвите, а сега не изглежда, че това предстои да се случи, така че това е разочароващо за пазарите. Драги няма да разхлаби допълнително паричната политика толкова лесно”, допълва той.

Същевременно дойдоха и положителни новини от САЩ. Подадените през миналата седмица заявления за помощи при безработица са се понижили с 26 хил. до 323 хил. – най-ниско ниво от края на ноември миналата година. Заради лошото време обаче фабричните поръчки също са намалели – с 0,7% през януари спрямо декември. Темповете на спад обаче са се забавили – през последния месец на годината понижението е било 2 на сто.

Акциите на Aggreko поскъпнаха с 6,5%, след като най-големият доставчик на мобилни генератори на електричество в света обяви, че ще отпусне допълнителни 200 млн. паунда за дивиденти. Печалбата преди данъци на компанията възлиза на 338 млн. паунда, което е малко над очакванията на анализаторите (333 млн. паунда).

Пазарната оценка на Bouygues се повиши с 6,5%, след като строителната и телекомуникационна група предложи 10,5 млрд. евро (144 млрд. долара) за SFR. Ако сделката се осъществи, ще се роди оператор, който ще е сред основните конкуренти на Orange SA.

Altice SA подаде отделна оферта за SFR, с която оценява компанията на около 20 млрд.  долара. Акциите на Altice поевтиняха с 4,2%, докато тези на Orange поскъпнаха с 11%, а на Vivendi – с 1%.

Logitech International повиши пазарната си оценка с близо 4 на сто, след като обяви, че възнамерява да изкупи обратно акции за 250 млн. долара. Компанията очаква продажбите и през 2014 г. да се увеличат до 2,1 млрд. долара.

Deutsche Telekom обаче изтри над 3 на сто от пазарната си оценка, след като стана ясно, че продажбата на подразделението на T-Mobile US Inc. е малко вероятна в близко бъдеще заради регулаторни пречки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 09.09.22 г.
fallback