fallback

Екологосъобразни данъци за икономически растеж

Преминаването от облагане на труда към облагане на замърсителите на околната среда ще повиши приходите в хазната, сочат проучвания на ЕК

09:24 | 04.03.14 г. 3

Европейската комисия публикува две проучвания, които показват, че политиката в областта на околната среда може да стимулира икономическия растеж. Това може да стане чрез преминаване на по-екологосъобразни данъци, както и навременните инвестиции в средства за защита от наводнения, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия.

Идеята предвижда преминаването от облагане на труда към облагане на замърсяването на околната среда (например увеличаване на данъците върху причините за замърсяване на въздуха и водата). Това ще донесе реални приходи в размер на 35 млрд. евро през 2016 година, които ще достигнат 101 млрд. евро през 2025 година, изчисляват експертите.

Възможно е приходите да бъдат още по-големи, ако бъдат премахнати субсидиите за вредни за околната среда дейности. Потенциалните приходи през 2025 година ще варират от малко над 1% до малко над 2,5% от брутния вътрешен продукт годишно в зависимост от държавата членка.

„С екологосъобразни данъчни реформи може да се увеличи двойно размера на приходите, които в момента постъпват в националните хазни, и да се създадат ползи за околната среда, както и възможности за намаляване на данъците върху заетостта или за намаляване на дефицита”, коментира комисарят по въпросите на околната среда Янез Поточник при представянето на данните от докладите.

Според него това е силен аргумент за промяна на настоящото положение.

В рамките на второто проучване са били разгледани различни връзки между околната среда и икономическата политика, включително макроикономическото въздействие на наводненията. За периода 2003 – 2013 година приблизителната обща стойност на щетите от наводнения в ЕС е поне 150 млрд. евро.

Инвестирането в мерки за намаляване на наводненията всъщност коства 6-8 пъти по-малко от размера на щетите.

Освен това инвестициите в екологична инфраструктура, т.е. възстановяване на природни характеристики с цел управление и съхраняване на наводняващи води, са свързани и с други ползи, сред които са по-добро опазване на биоразнообразието и намаляване на разходите за строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:36 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още