fallback

Европейските инвеститори хвърлят кърпата

Единствено FTSE 100 отчете ръст за първи път от три дни насам, всички останали водещи индекси са на червено

19:33 | 27.02.14 г.
Автор - снимка
Създател

В навечерието на големите карнавали в Германия, Австрия и Швейцария настроението на борсите в Европа е всичко друго, но не и празнично.

Почти всички индекси отчитат отстъпления спрямо вчерашните си равнища. При висок оборот водещият германски индекс Dax загуби 1,1 на сто до 9 588 пункта. Сега пазарите са застрашени от постене. Настроението е минорно и на Wall Street, където в сряда индексът S&P 500 за пореден път не успя да мине границата от 1 850 пункта. От началото на миналата година параметърът не успява да се промъкне над тази граница, което през последните дни ставаше водеща тема на борсата.

Въпреки това в следобедните часове курсовете успяха да се възстановят в известна степен от своите дъна. Причина за това възстановяване бе ръстът на поръчките в САЩ с 1,1 процента през февруари. Икономистите очакваха лек спад. „Като се има предвид силното развитие извън транспортния сектор не би трябвало да изпитваме сериозно съмнение за сценария за растеж на САЩ", казва Джон Джендър от Helaba, цитиран от Wall Street Journal.

Общият индекс Euro-Stoxx-50 загуби 0,8 на сто до 3 124 пункта. Единствено британският водещ индекс FTSE 100 отчете ръст за първи път от три дни насам, след като важни компоненти като Rio Tinto PLC и HSBC Holdings PLC нарасната заради добри корпоративни новини. Така FTSE 100 спечели 0,2% до 6 810,27 пункта.

В Париж индексът САС 40 остана стабилен, отчитайки незначителен спад от 0,01 на сто след колебания нагоре и надолу по време на сесията. Освен провала на S&P 500 от вчера според Уил Хедън от Broker IG в Лондон вина за загубите носи и високият спад на акциите на Royal Bank of Scotland. След загуба в размер на над 8 млрд. паунда през миналата година курсът масивно се срива. „Продължава да няма светлина в края на тунела“, казва Хедън.

Като допълнителна причина за слабостта на развитието на фондовите пазари се сочи случващото се в Украйна. „Ситуацията изглежда може да ескалира допълнително", казва един търговец. В допълнение към размириците в Украйна, които сега заплашват да се разпространят в цялата страна, инвеститорите бяха обезпокоени и от демонстрацията на сила от страна на Русия.

Дори и стабилните икономически данни от еврозоната или твърдия германски пазар на труда през февруари не успяха да повишат настроението на пазарите. Разпродажбите на фондовите борси обремениха еврото, което се обезцени леко спрямо долара до 1.3670. В ранната търговия еврото струваше малко под 1,37 долара.

Бенефициент от несигурността на финансовите пазари е йената. Считаната за сигурно убежище в бурните пазарни фази японска валута поскъпна рязко спрямо долара и еврото. Единната валута падна до 138,78 йени, най-ниското ниво от две седмици насам. След добрите данни за американските поръчки йената обаче загуби част от печалбата си.

Най-голям спад на Dax отчитат акциите на Allianz – с 2,29%. Наистина най-големият европейски застраховател отчете по-добри от очакваното резултати за четвъртото тримесечие, но пазарните участници акцентираха на факта, че в последно време курсът се е вдигнал доста и сега инвеститорите биха искали да „кешират“.

Редица положителни изказвания на анализатори за Lanxess доведоха до ръст на акцията. Освен Eon с ръст от 0,84%, книжата на Lanxess са единствените други печеливши на борсата във франкфурт с нарастване от 1,54%. Един от малкото големи европейски компоненти с ръст днес е GDF Suez с нарастване от 6,04%. Френският оператор увеличи диапазона за нетна печалба за тази година с 0,2 млрд. евро до между 3,3 и 3,7 млрд. евро. 

Испанският телекомуникационен концерн Telefonica успя да отговори на очакванията на пазара за четвъртото тримесечие, но според анализатор е възможно инвестициите на компанията да скочат и същевременно тя да бъде принудена да поеме още дългове. Пазарната капитализация на компанията се сви с 2,05%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
fallback