fallback

Годишната загуба на RBS нарасна до 8,2 млрд. паунда

Кредиторът обяви плановете си да се насочи по-активно към британския пазар

10:37 | 27.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Годишният отчет на британския кредитор Royal Bank of Scotland (RBS) не успя да отговори на очакванията на пазара на фона на плановете за преструктуриране, включително продажбата на активи.

Анализаторите очакваха загубата преди облагане с данъци за 2013 г. да достигне 8 млрд. паунда. Прогнозата обаче остана под публикуваното равнище от 8,24 млрд. паунда, пише CNBC. За 2012 г. RBS отчете загуба преди данъчно облагане от 5,16 млрд. паунда.

RBS също така обяви нова стратегическа насока с цел изграждане на по-солидно потребителско доверие към банката. Финансовата институция преживя тежки последни години, след като се наложи да бъде спасена от британските власти след кризата от 2008 г.

Банката обяви, че ще се съсредоточи върху пазара на Острова и ще преструктурира подразделенията си спрямо нуждите на клиентите. Вътрешната реформа ще включва повишаване на дела на британските активи до 80 на сто спрямо текущите приблизително 60%.

Кредиторът също така описа подробно плановете си за продажба на търговското звено в САЩ, което се очаква да бъде напълно изоставено до края на 2016 г.

81% от RBS продължава да е собственост на британското правителството. При стъпването си в длъжност новият главен изпълнителен директор Рос Макюън отбеляза, че една от основните цели е банката постепенно да понижи равнището на държавно участие, насочвайки се към частния сектор.

Според експерти подобно развитие може да включва необходимостта от тежки съкращения на около 11 000 работни места. Въпреки това Макюън посочи, че за момента банката не предвижда подобно развитие.

Капиталовата адекватност на основния капитал от първи ред на RBS достигна 8,6% към края на 2013 г. Година по-рано измерителят отчете ниво от 8,1%, което накара кредитната агенция Moody's да предупреди за възможно понижение на рейтинга на институцията.

От RBS уточниха също, че очакват съотношението на разходите към приходите да достигне 55 на сто до 2017 г. и 50 на сто до 2020 г. Текущото ниво възлиза на 73%.

Непосредствено след публикуването на отчета в началото на търговията на Лондонската борса капитализацията на RBS пое рязко надолу. Една акция на банката се разменя за 337,50 паунда при дневен спад от 4,66%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:05 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още