fallback

Конфликтът в Украйна не се отрази на борсовата търговия в Европа

Пазарите се съсредоточиха върху корпоративните новини и основните индекси приключват последната сесия за седмицата с ръстове

19:12 | 21.02.14 г.

Европейските борси записаха трета поредна седмица с ръст като фокусът е върху данните от компаниите. Инвеститорите не обърнаха внимание на конфликта в съседна Украйна.

В относително бедния на статистически събития петък, пазарите обърнаха внимание и на продажбите на дребно във Великобритания. През януари британската статистика отчете понижение в рамките на 1,5% спрямо предходния месец, който обаче беше белязан със сериозен ръст. На годишна база през януари има увеличение от 4,3%.

В четвъртък Stoxx Europe 600 прекъсна положителното си движение от началото на седмицата. На индекса натежаха разочароващите данни за китайската промишленост, които подновиха опасенията за забавянето на ръста на развиващите се пазари. Днес обаче корпоративните новини върнаха настроението на брокерите и в крайна сметка Stoxx Europe 600 ще затвори на зелена територия седмицата.

Дневният ръст е в рамките на 0,39% до ниво от 336,09 пункта . За цялата седмица увеличението е от около 0,8 на сто, изчислява Market Watch.

Сред големите печеливши днес е френският производител на авточасти Valeo. Акциите на компанията поскъпнаха с 12% до цена от 98,50 евро за брой след като излязоха данните за ръст на печалбата с 18% през миналата година.

Акциите на един от водещите производители на алкохолни напитки Remy Cointreau пък получиха добра оценка от анализаторите на Barclays. Компанията има добри шансове за развитие на китайския пазар, посочиха от банката. Това доведе до увеличение на цената им с около процент до ниво от малко над 60 евро за брой.

С почти 3% поскъпнаха акциите на BAE Systems, като търговията се извършваше при цена от 412 пенса за брой. Компанията получи позитивна оценка от Societe Generale – анализаторите на банката препоръчаха покупка на акциите й, спрямо досегашната оценка за задържане на инвестиционните намерения. Вчера обаче компанията, произвеждаща защитна техника, загуби 8% от цената на акциите си след като съобщи за спад на печалбата си за 2013 година.

С повишения приключват и останалите индекси на водещите европейки борси. Представянето на Vodafone допринесе за ръста на лондонския FTSE 100. Компанията записа ръст на цената на акциите си от 3% до цена 236 пенса за брой. Индексът на Лондонската фондова борса приключи сесията с 0,37% увеличение до ниво от 6 838,06 пункта. 

САС 40 затвори последната сесия за седмицата на ниво от4 381,06 пункта или увеличение от 0,59%. За седмицата ръстът на френския индекс е в рамките на малко под един процент. 

DAX 600 записа седмична загуба от 0,1%. Последната сесия обаче е на зелена територия - увеличението е от 9 656,95 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:44 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още