fallback

Европейските борси приключиха без ясна посока

Слабите икономически данни от Китай и Франция повлияха на инвеститорските настроения

19:15 | 20.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните индекси на Стария континент приключиха смесено днешната сесия, след като инвеститорските настроения остават крехки след слабите икономически данни от Китай и Франция, въпреки че пазарите бяха подкрепени в следобедната търговия от насърчаващите данни за промишлеността в САЩ, предава CNBC. Британският FTSE-100 прибави 0,1% до 6 802 пункта, германският DAX спадна с 0,6% до 9 603 пункта, а френският CAC 40 се покачи с 0,2% до 4 350 пункта.

Китайската производствена активност се забави до 7-месечно дъно през февруари, предизвиквайки отново безпокойство относно състоянието на втората по големина икономика в света. 

Американският PMI индекс обаче е нараснал през февруари до 56,7 пункта от 53,7 през януари – най-високото ниво от почти четири години.

Данните от Франция показаха, че PMI индексът на Markit за февруари е спаднал, а потребитлските цени през януари са се понижили с 0,6%. 

Производствената активност в еврозоната отстъпи леко през февруари, както и тази в сектора на услугите. Германската производствена активност се забави повече от очакваното след 32-месечния връх през януари, докато немският сектор на услугите записа по-голямо увеличение от очакваното и отчете разширение за девети пореден месец.  Акциите на Air France-KLM се понижиха с 1,3%, въпреки че френският авиопревозвач е излязъл на оперативна печалба през миналата година, която надхвиши пазарните очаквания.  Книжата на доставчика от отбранителния сектор ВАЕ спаднаха с близо 9%, след като компанията регистрира намаление на нетната печалба през 2013 г. и предупреди за свиване на печалбата през 2014 г. Акциите на Technip поскъпнаха с 5,8%, след като компанията обяви 8% ръст в продажбите за последното тримесечие и повиши дивидента си. Книжата на Danone прибавиха 1,5%, след като производителят на кисело мляко обаяви по-добър от очакваното ръст на основните продажби през 2013 г. и прогнозира увеличение на растежа през 2014 г. Вижте още за Danone във видеото на Bloomberg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още