fallback

Данните за британската инфлация подкрепиха FTSE 100

Оптимистичните заявки на новия италиански премиер Матео Ренци не успяха да стимулират търговията в Милано

18:52 | 18.02.14 г.

Водещите пазари в Европа приключиха търговията в сряда с леки изменения. Най-съществено покачване бе постигнато на Лондонската борса след данните за инфлацията на Острова.

Британският индекс на потребителските цени отстъпи до най-ниското си ниво от ноември 2009 г., оставайки под целевото равнище на Английската централна банка.

Потребителските цени на Острова нараснаха с 1,9% на годишна база, но на месечна индикаторът отстъпи с 0,6%.

Спадът бе стимулиран от понижението на цените при стоките и услугите за отдих, стоките за домакинството, тютюна и тютюневите изделия, алкохолните напитки.

Данните подкрепиха очакванията, че британските централни банкери няма да бързат с покачването на основния си лихвен процент и корекцията на стимулите. Новината повиши водещия индекс в страната FTSE 100 с 0,91% до 6 797,30 пункта.

В еврозоната излишък по текущата сметка на валутния съюз се понижи слабо през декември. Последните сезонно изгладени данни на Европейската централна банка показаха излишък от 19,8 млрд. евро при прогнози на експертите за ниво от 21,3 млрд. евро. През ноември излишъкът по текущата сметка достигна 23,5 млрд. евро.

Същевременно бизнес доверието в най-голямата икономика на континента – Германия, се понижи още след неочаквания спад през януари.

Индексът на икономическите настроения на института ZEW спадна до 55,7 пункта през втория месец на 2014 г. спрямо отчетените по-рано 61,7 пункта. Показателят все пак остана на положителна територия, което означава, че оптимизмът преобладава. Анализаторите очакваха минимално понижение до 61,5 пункта.

Измерителят за текущото състояние се подобри през февруари, достигайки равнище от 50 пункта в сравнение с постигнатите през януари 41,2 пункта. Експертите прогнозираха лек ръст до 44 пункта.

Въпреки сравнително оптимистичните данни основният германски пазарен индикатор DAX добави скромните 0,06% до 9 662,30 пункта.

Друга от големите страни на континента – Италия, вече има своя трети премиер в последните 12 месеца в лицето на Матео Ренци. 39-годишният министър-председател обяви амбициозен график за реформи в първите 100 дни от управлението си, след като вчера му бе възложено да сформира следващото коалиционно правителство на страната.

Част от предложенията включват промени в конституцията и нов изборен кодекс, който да превърне управляващите правителства в по-стабилни и ефективни.

Приемането на нов изборен закон, който Ренци внесе миналия месец като сделка със Силвио Берлускони, ще заздрави правомощията на министър-председателя да държи своите кандидат-коалиционни партньори изкъсо. По-малките партии буквално ще се откажат да поемат рисковете на предсрочните избори, тъй като в законопроекта са заложени по-високи прагове за влизане в парламента, които е малко вероятно да достигнат.

Новината за очакваните смели реформи на Апенините не можа да подкрепи търговията в Милано. FTSE MIB добави скромните 0,02 на сто до 20 463 пункта. Друг от основните измерители на континента – френският CAC 40, пък отстъпи с 0,07% до 4 332 пункта.

На корпоративния фронт акциите на BHP Billiton поскъпнаха с 2,11 на сто, след като добивната компания с 31 на сто ръст на печалбата за първото си фискално полугодие.

Капиталзиацията на InterContinental отстъпи с 3% въпреки окуражаващите признаци от Китай и Европа. Numis Securities отбеляза, че резултатите на групата ще останат стабилни въпреки известните проблеми на пазара на луксозни почивки и хотели.

Повече за една от най-големите британски банки – Barclays, вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:18 | 18.02.14 г.
fallback
Още от Европа виж още