fallback

ЕС спря преговорите с Швейцария за участието ѝ в научните програми

Вече са замразени и преговорите за трансграничното енергийно споразумение между ЕС и алпийската страна

12:53 | 17.02.14 г. 9
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз (ЕС) прекрати преговорите с Швейцария за участието на страната в научни и образователни схеми заради резултатите от вота за ограничаването на имиграцията, предаде Ройтерс.

Ходът на Брюксел идва след като швейцарските власти обявиха, че заради резултатите от референдума няма да могат да подпишат пакт за пазара на труда с най-новия член на европейската общност – Хърватия.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу вече предупреди Швейцария, че решението да наложи квоти за имигранти и от Западна Европа ще има сериозни последствия за връзките между Брюксел и Берн.

Свободното движение на хора е един от фундаменталните принципи на ЕС, а Швейцария е подписала всички европейски договори за свободен пазар на труда с Брюксел. Единствено за граждани на новите държави-членки действат имигрантски квоти от 2012 г.

Еврокомисията съобщи, че прекратява преговорите с Швейцария за участието ѝ в Horizon 2020 на стойност 80 млрд. евро и Erasmus+ на стойност 14,7 млрд. евро за периода 2014-2020 г.

Вече са замразени и преговорите за трансграничното енергийно споразумение между ЕС и алпийската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:33 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още