fallback

Президентът на Италия ще посочи новия премиер

Днес Джорджо Наполитано се среща с лидера на Демократическата партия Матео Ренци, който се очаква да оглави новото правителство

09:39 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Президентът на Италия Джорджо Наполитано ще се срещне днес с председателя на Демократическата партия Матео Ренци, който се очаква да оглави новото правителство на страната, предава Ройтерс.

Срещата е настроена за 10.30 местно време.

Енрико Лета подаде оставка в петък, след като Демократическата партия на практика го принуди, за да може Ренци да заеме мястото му. Председателят на политическата сила има идеи за радикални реформи и обещава, че неговото правителство ще може да оцелее до 2018 г.

Ако получи мандат за сформирането на правителство, Матео Ренци ще трябва да постигне споразумение и да спечели подкрепата на малката нова дясноцентристка партия с лидер Анджелино Алфано. Подкрепата на партията е необходима за постигане на парламентарно мнозинство.

От партията, която през миналата година се отдели от медийния магнат и бивш премиер Силвио Берлускони, посочват, че искат да видят написана програма и ясната позиция на Матео Ренци за данъците, работните места и предстоящите реформи.

На икономическия фронт двете партии може би ще намерят общи допирни точки. Ренци вече заяви, че подкрепя по-ниските корпоративни данъци в подкрепа на заетостта. Разликите обаче са в социалните въпроси.

Алфано вече предупреди, че ще бъде решителен и ако реши да не подкрепи Матео Ренци, ще бъде твърд в позицията си. „Ако кажем не на това правителство, то няма да се роди“, посочи той след среща с Матео Ренци.

Новият премиер на Италия ще се сблъска с огромни предизвикателства. Нараства нетърпението сред бизнеса и хората, които настояват за ускоряване на реформите, за да се постигне обрат в икономиката. През последните години заради кризата брутният вътрешен продукт (БВП) на страната непрекъснато се свива, а индустриалното производство се срина с над 25%. Безработицата достигна рекордно високи равнища, последно видяни през 70-те години на миналия век. Огромният публичен дълг от почти 2 трлн. евро е допълнително усложнение пред опитите за насърчаване на растежа.

Когато Марио Монти смени Силвио Берлускони през 2011 г., той успокои пазарите и удовлетвори европейските власти, като приложи мащабни мерки за икономии. Това обаче задълбочи рецесията.

Енрико Лета сформира правителство след няколко месеца на преговори заради нееднозначните резултати от изборите. Той запази курса на икономии, но така и не успя да осъществи ключовите реформи заради политическите боричкания и липсата на достатъчна подкрепа.

Повече за ситуацията в Италия вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още