fallback

Последователността на Йелън вдигна европейските индекси

Секторът на основните суровини и автомобилните акции бяха сред най-печелившите

19:30 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент се повишиха в днешната сесия след първите публични изявления на новия председател на Федералния резерв Джанет Йелън, която заяви, че ще продължи курса на свиване на стимулите и обеща ниски лихви за продължително време, предава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 нарасна с 1,2% до 1 316 пункта – пета поредна положителна сесия. Британският FTSE-100 се покачи с 1,2% до 6 673 пункта, германският DAX скочи с 2% до 9 479 пункта, а френският CAC 40 напредна с 1,1% до 4 283 пункта.

Последователността в политиката е това, което Йелън подчерта в изявлението си, което е много сходно с последните сигнали от Федералния резерв, коментира Питър Буквар, главен пазарен анализатор в Lindsey Group.

Секторът на основните суровини поведе печелившите днес, след като няколко анализатори очертаха все по-добри перспективи пред него, а Glencore-Xstrata (+2,1%) обяви 26% ръст в производството на мед през миналата година.

Автомобилните акции също се радваха на покупки, като книжата на BMW поскъпнаха с 3%, след като баварската компания отчете рекордни продажби през януари. Икономическите новини от деня показаха, че продажбите на дребно във Великобритания през януари са нараснали с 3,9% на годишна база спрямо повишението от 0,4% за декември. Даанните надхвърлиха очакванията за 0,8% растеж. 

Акциите на Barclays поевтиняха с 3,8%. Банката обяви нетна печалба от 540 млн. паунда за 2013 г. след загубата от 624 млн. през 2012 г. Печалбата от обичайна дейност преди данъци обаче спада с 26% (под очакванията), а приходите в инвестиционнното поделение се понижават с 9%. 

Книжата на Nokia отстъпиха с 0,2%, въпреки новината, че компанията е уредила патентните си спорове с конкурента HTC.  Акциите на L'Oreal спаднаха с 3,3%. Днес френският козметичен гигант обяви, че ще изкупи обратно 8% от капитала си от Nestle, която притежава 30%-ен дял в него 

Книжата на Michelin се повишиха с 3,3%, въпреки че производителят на гуми обяви 24% спад на нетната печалба за 2013 г. заради валутни колебания.  Акциите на германския търговец на дребно Metro се понижиха с 2,2%, след като компанията не оправда очакванията на анализаторите за тримесечните й резултати

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:20 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още