fallback

Печалбата на Barclays спадна с 26%

Изпълнителният директор Антъни Дженкинс изчерпва доверието, заяви топ акционер в банката

09:13 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Една от топ банките в Обединеното кралство – Barclays, отчете с 26% по-ниска годишна печалба спрямо постигнатото през 2012 г.

Коригираната печалба преди данъците на финансовата институция достигна 5,2 млрд. паунда спрямо 7,05 млрд. паунда в периода януари-декември 2012 г. Равнището е с 200 млн. паунда под пазарните очаквания, съобщава CNBC.

След публикуването на данните книжата на банката поскъпнаха с 1,2%. Според експерти неочакваният за мнозина ръст се дължи на "облекчение" и на това, че отчетът е "съвсем малко под прогнозираното".

Британската банка публикува по-голямата част от финансовия си отчет ден преди официално заложената дата. Причината е разразилият се скандал на Острова след публикация в седмичника Mail on Sunday.

Изданието разкри, че данните на 27 000 клиенти на банката са били откраднати и продадени на брокери, търгуващи на Лондонското сити. Файловете са съдържали както личните данни на потребителите, така и информация за техните банкови, здравни и осигурителни сметки и склонността им към риск.

Британските разследващи органи посочиха, че работят по случая както с помощта на вестника, така и чрез съдействието на Barclays. Максималната глоба за загуба на лични данни на Острова е 500 000 паунда.

От банката отбелязаха, че разследват случая, но отказаха да дадат каквото и да е конкретна информация.

Същевременно топ инвеститорите в британската банка заявиха, че са все по-разочаровани от работата на главния изпълнителен директор Антъни Дженкинс.

"Дженкинс изчерпва доверието", заяви пред CNBC един от десетте топ акционери в дружеството.

Чувството на неудовлетвореност произтича основно от новината, че банката е повишила с 10 на сто бонусите за служителите си. Сумата за 2013 г. достига общо около 2,4 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още