fallback

Испания планира данъчна реформа

Правителството още този месец ще представи план за реформата, като целта е промените да минат през парламента през лятото

10:24 | 10.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Испанското правителство планира основна реформа на неефективната данъчна система с надеждата да подпомогне възстановяването на икономиката и да увеличи шансовете на управляващите на изборите през следващата година, съобщава FT.

Преразглеждането на данъчните режими е последното усилие за реформа, осъществено от правителството на Мариано Рахой, като следва стъпките за реформиране на пазара на труда и пенсионната система.

Съобщението за предстоящата данъчна реформа идва в момент, в който започва да се възстановява доверието към испанската икономика. Страната излезе от рецесията през миналата година, но все още се задъхва заради рекордно високата безработица и високите нива на публичния дълг.

Детайлите по плана за данъчни реформи все още не са финализирани. Мадрид засега обявява, че иска да опрости системата и да подобри ефективността при събирането на данъците.

Правителството обаче явно ще реализира предизборните си обещания – да се намалят пределните ставки за данъка върху доходите и корпоративния данък. Пониженията ще бъдат балансирани с различни стъпки за разширяването на данъчната основа и елиминирането на някои изключения.

„В Испания събираме една малка част от данъците в сравнение с брутния вътрешен продукт (БВП). Имаме проблем с ефективността на системата, както и с начина, по който тя работи“, коментира финансовият министър на страната Кристобал Монторо.

Той обеща да подобри приходите от данъци на фона на понижаването на данъчните ставки. „Ние искаме да имаме фискална система, която да е по-привлекателна за инвестиции и която да направи страната по-конкурентоспособна“, допълва Монторо.

Реформата се планира да започне още този месец с представянето на план за реформи, подготвен от правителството, и назначаването на комисия от експерти. Реформата се планира да бъде приета от парламента до лятото, за да влезе в сила от следващата година. Това означава, че данъчната реформа ще е една от ключовите политики в навечерието на изборите през 2015 г.

Икономисти и данъчни експерти отдавна призовават за реформа на данъчната система в Испания. Заради кризата през последните години данъчните постъпления силно се свиха, като от 41% от БВП през 2007 г. намаляха до 37% от БВП през 2012 г. Средно държавите от Европейския съюз (ЕС) събират по около 45% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още