fallback

Европейските борси приключиха седмицата с ръстове

Пазарът е обзет от прекалено позитивни настроения, за да прощава по-лоши от очакваното данни, според анализатор

19:39 | 07.02.14 г.

С повишения на индексите на водещите европейски пазари приключи последната за седмицата сесия.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се повиши с 0,7% до 325 пункта, като за цялата седмица записа ръст от 0,8%. Вчера индексът нарасна с 1,5 на сто, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна основната лихва, припомня Bloomberg.

Европейските акции обаче са все още с 3,3% под достигнатия на 22 януари връх заради разпродажбите на валутите на развиващите се пазари и знаците за забавянето на икономическия растеж на Китай.

В Германия DAX 30 се повиши с 0,49% до 9 302 пункта в днешната сесия, във Великобритания FTSE 100 добави 0,21% до 6 572 пункта, а във Франция CAC 40 регистрира ръст от 0,95% до 4 228 пункта.

“Пазарът е обзет от позитивни настроения – вероятно прекалено позитивни, за да прощава по-лоши от очакваното данни”, коментира пред информационната агенция Томас Лер, инвестиционен стратег от Credit Suisse Group AG в Цюрих. “Инвеститорите вероятно обвиняват лошото време за влошените данни и изчакват следващите доклади, за да си изяснят по-добре картината”, допълва той, визирайки статистиката за новооткритите работни места в САЩ.

Днес стана ясно, че през миналия месец в страната са били разкрити 113 хил. нови работни места, докато анализатори очакваха около 180 хил. Равнището на безработицата е спаднало до 6,6% от 6,7% през декември 2013 г., но опасенията са, че понижението се дължи на оттеглянето на все по-големи групи от хора от пазара на труда.

Вчера стана ясно, че броят на хората, които са подали молби за обезщетения при безработица, е спаднал повече от очакваното през приключилата на 30 януари седмица - о 331 000 спрямо ревизираните 351 000 през предходния отчетен период, като обяснението е силно влошената метеорологична обстановка в САЩ.

Сред най-силно поскъпващите позиции в днешната сесия се наредиха акциите на Statoil, които добавиха 5,7% до 157,5 норвежки крони. Норвежката държавна петролна компания редуцира разходните си планове за следващите три години с около 8% в опит да увеличи свободния паричен поток. Компанията по-рано съобщи, че тримесечната печалба се е свила с 27 на сто.

Aperam, производителят на неръждаема стомана, който беше отделен от ArcelorMittal през 2011 г., повиши пазарната си оценка с 13 на сто до 15,39 евро за акция. Печалбата на компанията преди данъци, такси и амортизации за четвъртото тримесечие е 84 млн. долара, докато анализатори очакваха положителен финансов резултат от около 65,5 млн. долара.

Акциите на ArcelorMittal също поскъпнаха – с 0,8% до 12,5 евро, след като компанията отчете ръст на печалбата преди данъци, такси и амортизации до 1,91 млрд. долара през последните три месеца на 2013 г. от 1,56 млрд. долара година по-рано. Анализатори очакваха печалба от малко над 1,8 млрд. долара.

От компанията прогнозират, че печалбата ще продължи да нараства и през тази година, като за цялата година се очаква тя да достигне около 8 млрд. долара.

Акциите на Vedanta Resources Plc поскъпнаха с 4,3%, след като Bank of America Corp. повиши оценката си за компанията. Пазарната оценка на EMS-Chemie се увеличи с близо 4 на сто, след като компанията отчете печалба преди данъци, такси и амортизации от 424 млн. франка за 2013 г., което се оказа с над 10 млн. франка над очакваното.

Сред печелившите позиции се наредиха и акциите на Daimler AG, които поскъпнаха с 1,7% до 63,54 евро за лот. Главният изпълнителен директор на компанията Дитер Цетче съобщи, че планира да увеличи цените на някои модели автомобили заради превеса на търсенето над предлагането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още