fallback

Европейските борси успяха да излязат на зелена територия

Заради добрите финансови отчети инвеститорите неглижираха данните за по-бавен ръст на заетостта в САЩ

19:21 | 05.02.14 г.

Силна следобедна сесия успя да спре негативната тенденция на европейските фондови пазари. Основните индекси на борсите приключиха на зелена територия за първи път от четири сесии насам.

Положителни счетоводни отчети на европейския бизнес станаха причината да бъдат неглижирани данните за по-слабия от очакваното ръст на работните места в частния сектор на САЩ.

„Европейската икономика е само в началото на своята възстановяваща фаза. Оптимистично съм настроен, че ще видим ръстове през тази година”, коментира Кевин Лили, ръководител на европейското звено на Old Mutual Global Investors, цитиран от Bloomberg.

Балансите на швейцарската Swatch Group изстреляха акциите й до цена 553 швейцарски франка за брой. Това е ръст от почти 4%. Компанията съобщи за по-добри от очакваното резултати – печалбата й за 2013 година се повишава с 20% до 1,92 млрд. швейцарски франка. В основата на това отлично представяне е повишеното търсене в ключовите пазари, сред които и китайският.

Растат и продажбите на GlaxoSmithKline, което доведе до увеличение на цената на акциите на фармацевтичния гигант от почти 1,7 на сто до ниво от 1 579 пенса за брой. Компанията съобщи още, че очаква ръст на приходите и печалбата през тази година.

На обратния полюс е представянето на Sygenta, която загуби 3,5% от цената на акциите си. Търговията с книжата на химическата компания се извършваха при цена от 306 швейцарски франка. Причината за този спад са данните, че печалбата на компанията е намаляла през 2013 година.

Тези новини направиха възможен ръстът на повечето от големите борси на Стария континент. Единственото изключение се оказа Германия. Спадът за DAX обаче е минималните 0,13% до ниво от 9 116,32 пункта. На индекса натежа представянето на ThyssenKrupp, чиито акции поевтиняха с 2,55% до цена от 18,40 евро.

Stoxx Europe 600 завърши сесията с ръст от 0,15% до ниво от 318,04 пункта. Ръстът за FTSE 100 е в рамките на 0,13% до ниво от 6 457,89 пункта.

Незначително се повиши френският САС 40 – с 0,01% до 4 117,79 пункта. Индексът получи подкрепа от ArcelorMittal, чиито акции поскъпват с 1,62% до цена от малко над 12 евро. HSBC повиши рейтинга на металургичната компания от надценена до неутрално ниво.

Индексът на Атинската фондова борса ASE записа ръст от повече от 2% след като се появи информация, че ЕС може да облекчи условията по гръцкия дълг

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:26 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още