fallback

Годишната печалба на Bankia oт 509 млн. евро не оправда очакванията

Близо 70% от емблематичната за кризата в Испания банка продължава да е в държавни ръце

10:23 | 03.02.14 г. 1

Спасеният от правителството испански заемодател Bankia отчете по-слаба от прогнозираното печалба за 2013 г., пише CNBC.

Банката отчете нетна печалба от 509 млн. евро. Равнището остана под прогнозите на анкетираните от Ройтерс експерти, които предвиждаха достигане на 530 млн. евро. Bankia и нейната група BFA като цяло отчетоха печалба за цялата година след данъците от 818 млн. евро, което e над заложената предварително цел от 800 млн. евро.

Испанският кредитор стана емблематичен за финансовата криза и срива на имотния пазар в иберийската страна. Банката трябваше да бъде спасена заедно с няколко други национални заемодатели. През 2012 г. страните-членки на еврозоната и Мадрид се споразумяха да отпуснат кредит на банките в страната на стойност 39,5 млрд. евро, чрез които финансовите институции укрепиха своите баланси и покриха токсични заеми.

През 2012 г. Bankia отчете рекордна загуба в размер на 19,1 млрд. евро. Кредиторът прехвърли своите токсични заеми от недвижимия сектор в испанската лоша банка, която бе създадена специално, за да закупува необслужвани активи на банките.

В понеделник Bankia заяви, че размерът на лошите дългове към края на декември е бил 14,7% в сравнение с 13,6% към края на септември.

По-рано този месец испанската банка се завърна на пазарите с гръм и трясък, слагайки край на продължилия близо две години период на финансова суша с продажбата на петгодишен необезпечен дълг за 1 млрд. евро.

Испанското правителство, което държи около 70% от Bankia, разполага с време до 2017 г., за да върне банката в частни ръце. Според инвестиционни банкери в Мадрид обаче това може да стане и по-рано, ако възстановяването ѝ набере скорост. Възможно е държавата да започне да продава дела си още към края на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:37 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още