fallback

Европейските акции приключиха сесията със спадове

Пазарите са волатилни заради уязвимите валути на развиващите се икономики, според анализатор

19:23 | 29.01.14 г.

С понижения на индексите на водещите европейски пазари приключи днешната сесия, като британският FTSE 100 отбеляза 6-седмично дъно, съобщава Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 0,6% до 322 пункта, след като по-рано през деня отчете спад от 1,5 на сто. В Германия DAX 30 изтри 0,74% до 9 337 пункта, във Великобритания FTSE 100 отписа 0,43% до 6 544 пункта, а във Франция САС 40 спадна с 0,68% до 4 157 пункта.

“Пазарите са волатилни заради уязвимите валути на развиващите се икономики”, коментира пред информационната агенция Маркъс Уолнър, пазарен стратег от Commerzbank AG във Франкфурт.

“Тези събития възраждат страховете на пазарите на акции, след като действията на турската централна банка не помогнаха. Както виждаме случващото се с турската лира, това е продължаващ проблем, който все още не е решен”, допълва той.

Същевременно инвеститорите изчакваха и решението на Федералния резерв за паричната политика, което ще бъде обявено тази вечер. Това е и последното заседание на Фед, председателствано от Бен Бернанке.

Очакванията са, че американската централна банка ще свие с още 10 млрд. долара програмата си за изкупуване на активи. Според анализатори подобно намаляване на обема на програмата ще има и през следващите пет срещи, преди да бъде окончателно приключена през декември.

Пазарната оценка на Fiat се срина с близо 5 на сто в днешната сесия, след като автомобилният производител обяви, че печалбата преди данъци и такси за последното тримесечие на 2013 г. е нараснала с 5% до 931 млн. евро. Това не оправда очакванията за печалба от 1,12 млрд. евро.

Подиндексът, който отразява движенията на автомобилните акции, беше вторият най-зле представил се в днешната сесия. Понижения записаха и акциите на Volkswagen и BMW, съответно с близо 2 на сто и почти един процент.

Акциите на Nordea Bank поевтиняха с 2,6%, след като стана ясно, че скандинавската банка трябва да съкрати над 2 500 работни места заради бавния растеж и целите за спестявания.

Пазарната капитализация на Mulberry се срина с 28%. Британският производител на луксозни части съобщи, че продажбите за цялата година вероятно са се понижили с около 10 на сто заради отказ на доставки за Корея.

Същевременно акциите на Anglo American поскъпнаха с близо 6%. Собстевникът на най-голямата платинена мина в света съобщи, че производството през последните три месеца на 2013 г. се е повишило с 25 на сто.

Акциите на Vodafone Group Plc също се наредиха сред поскъпващите – отбелязаха ръст от 1,3%. AT&T Inc. продължава да се интересува от придобиване на най-големия европейски оператор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:12 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още