fallback

Goldman: Нагласите за пазарите в европейската периферия са благоприятни

Краткосрочните рискове пред европейските акции обаче остават, коментираха анализаторите на американската банка

15:30 | 27.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На фона на първия сезон на отчетите за новата година в Европа една от най-влиятелните банки в света – Goldman Sachs, предупреди, че европейските акции вече не изглеждат евтини и че краткосрочните рискове пред тях се увеличават.

В публикуван в понеделник доклад експертите от Goldman декларираха вярата си, че акциите в региона са на прав път. По думите им обаче ръстът ще бъде с по-бавни темпове в сравнение с миналата година.

Въпреки това от банката подчертаха, че движенията в краткосрочен план до голяма степен ще зависят от финансовите резултати на дружествата. През следващите пет седмици над 80 на сто от компаниите в индекса STOXX Europe 600 ще представят годишните си резултати, като според анализаторите оценките ще бъдат значително под постигнатите тримесечие по-рано.

"Ние продължаваме да вярваме, че акциите се намират в бичи пазар. Въпреки това стойностите вече не са ниски и краткосрочни рискове се покачват с настъпването на сезона на печалбите", коментира експертът от Goldman Sachs Питър Опенхаймер.

Бенчмаркът STOXX Europe 600, който обхваща малки, средни и големи по капитализация компании от 18 европейски страни, нарасна с над 8 на сто от средата на декември до края на миналата седмица.

Една от основните разглеждани от Goldman теми в контекста на европейските акции е "възстановяването на растежа". Тенденцията се очаква да се прояви особено силно в периферната част на еврозоната – Португалия, Ирландия, Италия, Гърция, Испания и Кипър. Именно тези страни бяха най-силно засегнати от дълговата криза в региона в последните пет години.

Според Опенхаймер силата на периферията може и да се отслаби, тъй като суверенните спредове са близки до "фундаментално справедливите нива".

"Не бихме препоръчари "скъсяване" в периферията. Виждаме и добрия инвестиционен резултат по отношение на останалата част от Европа през последните месеци като неустойчив", добави още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:10 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още