fallback

Барозу: Европа все още не е преодоляла кризата

Еврозоната е претърпяла драматична промяна в сравнение с пика на дълговата криза, според Марио Драги

20:56 | 24.01.14 г. 7

Европа все още не е преодоляла кризата, въпреки че икономиката обърна посоката на движение, коментира председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пред CNBC.

“Как можем да твърдим, че сме излезли от кризата при тези високи нива на безработицата? В същото време мисля, че е честно да признаем, че преодоляхме някои много важни проблеми”, посочи Барозу, който участва в Световния икономически форум в Давос.

Като едни от най-големите успехи на еврозоната Барозу определи успешното излизане на Ирландия от спасителната програма, реформите в банковия сектор в Испания и успешните мерки за икономии в Португалия.

Икономиката на еврозоната нарасна с 0,1 на сто през третото тримесечие на 2013 г. и преодоля най-тежката рецесия от над 40 години насам. Данните за сектора на услугите и производството сочат, че възстановяването продължава да набира скорост.

Безработицата в европейския валутен блок обаче остава на рекордно високо равнище от 12,1%. Особено тревожна е ситуацията сред младите хора до 25 години. Според данните над 3,57 млн. младежи от еврозоната са без работа.

Барозу подчерта, че периферията на еврозоната, за която всички се опасяваха най-много, се е справила много по-добре от очакваното. “Вместо Гърция да излезе от еврозоната ние се радваме на нови членове”, коментира той.

“Моето послание е, че ние обърнахме посоката, но още не сме излезли от кризата. Така че нека да запази темпа на реформите, за да се справим с реалния проблем – безработицата”, каза той.

По-късно председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги също коментира, че наблюдава “драматична промяна” в еврозоната в сравнение с периода в пика на дълговата криза.

Той посочи, че възстановяването на европейската икономика е започнало, но е все още неравномерно, а и безработицата остава рекордно висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още