fallback

Европейските акции разшириха пониженията

След силната година, която имахме, хората си търсят извинения, за да продават, според анализатор

19:30 | 24.01.14 г.

Европейските акции разшириха пониженията в последната за седмицата сесия на фона на пониженията на валутите на развиващите се икономики заради опасенията, че Федералният резерв на САЩ ще продължи да намалява паричните стимули, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 2,5% до 324 пункта, което е най-големият спад на индекса от юни 2013 г. В Германия DAX 30 изгуби 2,48% до 9 392 пункта, във Великобритания FTSE 100 изтри 1,61% до 6 664 пункта, а във Франция CAC 40 записа спад от 2,8% до 4 161 пункта.

“Това е най-лошият старт на годината за акциите от известно време насам. След силната година, която имахме, хората си търсят извинения, за да продават”, коментира пред информационната агенция Витолд Барке от PFA Asset Management в Кпенхаген. “Паричната политика губи мощта си като двигател на апетита за риск”, допълва анализаторът.

Вчера европейските акции претърпяха най-силното понижение от началото на декември насам, след като предварителната оценка на производствения сектор в Китай показа, че през този месец производството най-вероятно се е свило.

Отделно в САЩ през миналата седмица са били подадени повече молби за обезщетения при безработица от очакваното, а сделките със стари жилища нараснаха по-слабо от очакваното.

“След вчерашните данни от Китай, които засегнаха настроенията повсеместно, никой не иска да предприема нищо”, посочва Джилиан Холенстейн от Labha Investment Advisors.

Сред най-губещите позиции се наредиха акциите на Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA) заради експозициите й към Турция. Акциите на банката, която контролира Turkiye Garanti Bankasi AS, поевтиняха с 5,6%.

Пазарната оценка на Banco Santander SA, която разчита на Бразилия за около една четвърт от финансовия си резултат, се понижи с над 3 на сто.

Акциите на Novartis поевтиняха с близо 3 на сто, след като стана ясно, че фармацевтичната компания ще подаде ново заявление до Европейската агенция по лекарствата за одобрение на препарата Serelaxin. Агенцията се произнесе, че не препоръчва медикамента за лечение на остра сърдечна недостатъчност.

Пазарната оценка на Aberdeen Asset Management се понижи с 5,4%, след като Morgan Stanley понижи рейтинга на компанията заради “предизвикателствата пред развиващите се пазари, насрещните ветрове за валутите и повишеният риск  от отлив на капитали”.

Акциите на Syngenta AG поевтиняха с близо 5 на сто, след като Националната асоциация по зърното и храните и Асоциацията на износителите на зърно в Северна Америка поискаха от компанията да спре продажбата на два вида генетично модифицирани царевични семена в САЩ, които не са били одобрени в Китай.

Сред малкото поскъпващи бяха акциите на Celesio, които поскъпнаха с 3,6%, след като McKesson – най-големият британски дистрибутор на лекарства, обяви, че придобива компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:54 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още