fallback

Украйна прие бюджета си за 2014 г.

Напрежението в парламента ескалира и се стигна до физическа саморазправа

19:52 | 16.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украинският парламент прие бюджета на страната за 2014 г. въпреки опитите на опизицията да попречи на вота, съобщава РИА Новости.

Законът за бюджета беше подкрепен от 249 депутати и беше гласуван при ускорена процедура без обсъждане, след като представителите на опозицията направиха дискусията невъзможна.

В новата финансова рамка е заложен дефицит от 8,75 млрд. долара. За да го намали, правителството ще ореже социалните помощи и медицинските разходи. Макар че държавният глава все още не е сложил подписа си под бюджета, финансовата рамка вбеси опозицията.

При внасянето в пленарна зала на законопроекта за наказанията и глобите за неразрешени масови протести напрежението ескалира дотолкова, че се стигна до саморазправа между депутатите. Според черновата на документа хората и организаторите на непозволени демонстрации ще бъдат наказвани с глоба или с арест до 10 дни.

Междувременно протестиращи продължават да се събират на централния площад в Киев, като част от демонстрациите са срещу правителственото решение да се откаже от асоциирането на Украйна с Европейския съюз.

По думите на опозиционния лидер на партия “Удар” Виталий Кличко законите, които са гласувани днес, не отговарят на нормите и правилата. Според него те нямат никаква законодателна стойност и са гласувани чрез измама.

Още за вълненията по време на гласуването на украинския бюджет за 2014 г. вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още