fallback

Банковият съюз ще е основен приоритет на Гърция при председателството на ЕС

Атина ще изпълнява функциите си в режим на строги икономии, при таван от 50 млн. евро на средствата, които ще похарчи

11:50 | 08.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните приоритети на Атина, след като поеме председателството на Европейския съюз, ще бъдат банковият съюз и социалната интеграция. На официална церемония в гръцката столица страната ще поеме кормилото на ЕС. Въпреки орязания си бюджет заради икономическата криза, южните ни съседи имат големи амбиции.

Гърция обещава да работи за стимулиране на икономическия растеж, политиките за интеграция и справяне с нарастващата младежка безработица. Задачите обаче трябва да бъдат изпълнени с ограничен бюджет. Освен това напоследък мнозина разкриха опасенията си, че страната вероятно ще има нужда от трети спасителен пакет.

Във връзка с това Атина планира да изпълнява функциите си на председател на ЕС в режим на строги икономии. Тя си е поставила таван от 50 млн. евро на средствата, които ще похарчи.

Председателството на Гърция ще започне със заседание в двореца на конгресите „Запион“, който е построен за първите съвременни Олимпийски игри през 1896 г. В него днес ще се срещнат гръцкият премиер Андонис Самарас, ръководителят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

В рамките на следващите шест месеца Атина планира да организира 14 съвещания на равнище министри, 35 срещи на високо равнище, 57 заседания на работни групи, 33 конгреса, конференции и семинари.

На 1-ви април финансовите министри от ЕС ще се срещнат, за да решат какви средства са нужни за осигуряване на стабилността на големите банки.

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още