fallback

Европейските борси започнаха седмицата с понижения

Данните за свиване на сектора на услугите в САЩ оказаха влияние върху търговията на Стария континент

19:29 | 06.01.14 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските борси се оцветиха в червено в първата сесия за тази седмица. Stoxx Europe 600 отчете слаб ръст в началото на търговията. Данните за индекса на мениджърите по покупките в сферата на услугите в еврозоната обаче спряха оживлението. Статистиката за декември показва слаб спад на стойността на индекса до ниво от 51 пункта.

Влияние оказаха и данните за сектора на услугите в САЩ. През декември индексът на Института за управление на доставките достигна ниво от 53 пункта, спрямо 53,9 пункта през ноември. Поръчките се свиват за първи път от 2009 година, показва статистиката.

Стойността на Stoxx Europe 600 намаля с минималните 0,2% до ниво от 326,98 пункта.

Сред големите губещи днес е Remy Cointreau, чиито акции поевтиняха с малко над 2% до цена от 57,55 долара за брой. Това стана след като Natixis промени рейтинга на акциите на производителя на коняк от „купува” на „неутрално” след като изпълнителният директор на компанията Фредерик Пфланц отстъпи от поста си в края на миналата седмица, отбеляза Bloomberg.

Акциите на застрахователното дружество RSA пък поскъпнаха с над 6% до цена от почти 98 пенса за брой. Прогнозите, че ирландското звено на компанията няма да се нуждае повече от финансови инжекции подкрепиха интереса към дружеството.

Търговията с акции на RSA дадоха тласък на широкия FTSE 100, отбеляза Market Watch. Индексът приключи сесията с незначителен ръст от 0,06 пункта до ниво от 6 730,73 пункта.

Сред големите губещи на Лондонската фондова борса обаче са минните компании – Fresnillo, чиито акции поевтиняха с почти 5% до цена 735 пенса за брой, както и Rio Tinto. Книжата на компанията паднаха с над 3% до 3 266 пенса за брой.

На червено завършиха и САС 40, чиято стойност достигна 4 227,54 пункта или спад от около половин процент, както и германският DAX, който загуби 0,08% от стойността си. Индексът завърши сесията на ниво от 9 428 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още