fallback

Унгария очаква бюджетен дефицит под 3% от БВП през 2014 г.

Правителството ще постигне целта си главно заради по-високия от очакваното растеж, смята икономическият министър на страната

15:56 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Унгария ще се вмести в изискването на ЕС за бюджетен дефицит под 3% от БВП през тази година, заяви икономическият министър на страната Михали Варга.

Изпълнението на целта зависи до голяма степен от приходите в бюджета, добавяйки че то е възможно, въпреки че инфлацията е много ниска. В своя тримесечен доклад Унгарската централна банка прогнозира средногодишна инфлация от 1,3% през 2014 г. 

„Въпреки че правителството намалява цените на енергията и комуналните услуги за домакинствата, ниските цени се дължат основно на по-високото икономическо производство, успешните монетарна и фискална политики и стабилния курс на форинта спрямо еврото“, каза министърът. През декември Световната банка прогнозира ръст на унгарския БВП от 1,9% през тази година спрямо предишната прогноза за растеж от 1,5%. Правителството ще постигне целта си за бюджетния дефицит главно заради по-високия от очакваното икономически растеж, посочи Варга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още