fallback

Все повече италиански семейства живеят в бедност

От две години насам италианската икономика е в рецесия – най-дългия период в следвоенната история

13:44 | 31.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В изпадналата в икономическа депресия Италия все повече семейства попадат в бедност. През миналата година (2012 г.) повече от 3,2 милиона семейства са живели в така наречената относителна бедност, съобщи Министерството на труда в Рим. Това съответства на дял от 12,7% и е най-високата стойност от началото на съответното изследване през 1997 г., съобщава AFP.

За „сравнително бедни“ социалните изследователи, Статистическата служба и министерство считат семейства, в които всеки член на месец може да харчи по-малко от средната стойност на населението. Средната стойност за 2012 г. бе определена на 990,88 евро . Въз основа на общия брой на населението за миналата година 15,8% са живели в относителна бедност.

В така наречената „абсолютна бедност“ през 2012 г., според министерството са живели 6,8% от семействата, или осем процента от населението. За „абсолютно  беден“ се счита човек, който има на разположение по-малко пари от нужното за минималното ниво на съществуване. От 2005 г. Дяловете и на двете групи са се удвоили.

Италия страда от две години насам от рецесия, най-дългата в нейната следвоенна история. Страната трябва да се справи преди всичко с доста високия процент на безработицата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:45 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още