fallback

Русия заведе дело срещу ЕС в СТО

Москва твърди, че Брюксел несправедливо е осуетил възможностите на руски предприятия да навлязат на европейския пазар

08:55 | 25.12.13 г. 1

Русия се оплака от Европейския съюз (ЕС) пред Световната търговска организация (СТО), съобщава FT. Москва твърди, че Брюксел несправедливо е осуетил възможностите на някои руски химически и производствени предприятия да навлязат на европейския пазар.

В искането за официална консултация Москва твърди още, че руски компании са били несправедливо санкционирани за ниски цени на руския вътрешен пазар и принудени да плащат стотици милиони долари като тарифи за внос.

Това е още една стъпка към влошаването на взаимоотношенията между ЕС и Русия, които и без това са достатъчно обтегнати. Европейските власти обвиняват Москва в нерегламентиран натиск над Украйна, заради който президентът на страната Виктор Янукович отказа да подпише споразумението за свободна търговия с ЕС. Решението на Янукович беше посрещнато от неколкоседмични вече протести.

Руският президент Владимир Путин ще посети Брюксел през следващия месец, за да се срещне с лидерите на европейските си съюзници, допълва изданието.

Съгласно регулациите на СТО Русия и ЕС ще разполагат с период от два месеца, в който трябва да се опитат да решат проблема двустранно. Ако Москва и Брюксел не постигнат споразумение, организацията ще сформира комисия, която ще бъде натоварена със задачата да реши случая. Процесът ще трае около година.

От мсеци Москва твърди, че руските производители на амониев нитрат, торове , стоманени тръби и други стоманени и алуминиеви елементи са несправедливо санкционирани от страна на ЕС заради нарушаване на антидъмпинговите правила.

Делото в СТО е първото, което Русия завежда, след като се присъедини към организацията през 2012 г. след 18-годишни преговори.

Русия и ЕС имат още един спор – Брюксел обвини Москва, че е наложила такса за рециклиране върху вноса на европейски автомобили, за да насърчи местните производители. Руските власти обаче отговориха, че таксата, която покрива разходите за рециклиране на руските превозни средства, е екологична мярка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още