fallback

Европейските борси затвориха коледната сесия с ръстове

Търговията беше вяла, а много фондови пазари на Стария континент останаха затворени в празничния ден

15:55 | 24.12.13 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето индекси на европейските борси приключиха сесията на позитивна територия за пети пореден ден. Търговията е слаба, а пазарите са с намалено работно време в навечерието на християнския празник Рождество Христово.

Някои от основните пазари на Стария континент, сред които и в Германия, останаха затворени заради празника.  Днес обаче беше последната търговска сесия на Стария континент – следващата търговия е насрочена за 27 декември.

Очакванията за 2-процентов ръст на поръчките на дълготрайни активи в САЩ през ноември, както и добри данни за развитието на имотния пазар отвъд Океана, са в основата на позитивните настроения на търговците, отбеляза Bloomberg. По-рано днес и азиатските борси приключиха с ръст.

„Ситуацията в икономиката върви към подобрение”, коментира анализаторът от амстердамското звено на BNP Paribas Йост ван Леендерс, цитиран от Bloomberg. Според него следващата година ще е добра за търговията с ценни книжа, а основен двигател ще бъдат финансовите отчети, сочещи ръст на печалбите.

Europe Stoxx 600 записа увеличение от 0,2% до 324,05 пункта.

Акциите на Bankia записват ръст от 0,8% до цена малко над евро за брой. Компанията съобщи вчера след затварянето на пазарите, че е постигнала споразумение с неназован купувач, който ще изкупи дяловете им в няколко съвместни предприятия. На този етап подробности по сделката остават в тайна.

С 2,5% поскъпнаха книжата и на BSkyB – едни от най-големите телевизионни оператори във Великобритания. Търговията се извършва на ниво около 833 пенса за брой след като британското издание The Daily Mail съобщи, че Vodafone Group може да предложи сделка за разпространение на техните услуги чрез сателитите на BSkyB.

Банките и петролните компании помогнаха на FTSE 100 да запише ръст от 0,23% до ниво от 6 694,17 пункта. Това е най-високото ниво на затваряне от края на ноември насам, изчисли Market Watch.

След поскъпването на петрола на международните пазари, книжата на BP повишиха цената си с около половин процент до ниво от 487 пенса. Акциите на BG Group пък се увеличават с почти процент и търговията се извършваше при цена от 1 284 пенса.

Книжата на Royal Bank of Scotland поскъпнаха с около 1% до цена над 333 пенса за брой. За Barclays увеличението е от около половин процент до цена от почти 266 пенса за брой. 

Френският САС 40 се движеше разнопосочно по време на сесията, но в крайна сметка приключи с ръст от 0,07% до ниво от 4 218, 41 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:14 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още